Meh tengok resepi =)
Bahan-bahan:
Inti :
- 200g butter
- 1/2 sudu kecil esen vanila
- 150g gula perang
Cara-cara :
![]() |
Pukul semua bahan sampai kembang. |
![]() |
Masukkan adunan ke dalam plastik ising. Simpan dalam esbok untuk prepare bahan lain. |
Topping :
- 100g butter
- 100g gula ising
- 2 biji telur
- 1 sudu besar nescafe' / kopi (bancuh dengan 1 sudu kecil air panas)
- secubit serbuk kayu manis (campur dalam nescafe')
- 100g tepung gandum
Cara-cara :
![]() |
- Pukul butter dan gula sampai kembang. - Masukkan telur dan pukul lagi sampai sebati. - Masukkan tepung gandum dan nescafe'. Gaul hingga sebati. |
![]() |
Masukkan adunan ke dalam plastik ising dan simpan dalam esbok. |
Roti :
- 200g tepung roti / high protein
- 50g tepung gandum
- 20g tepung susu
- 50g gula ising
- 1/2 sudu kecil garam
- 10g yis segera
- 2 biji kuning telur
- 20g butter
- 90g air
- 90g water roux
*water roux
- 30g tepung gandum
- 125ml air
>> bancuh tepung gandum dan air sampai sebati. Masak adunan menggunakan api yang kecil sehingga adunan menjadi pekat. Sejukkan sebelum guna.
![]() |
Water Roux (nape nama dia macam tu eh? Nape nak taruk je 'bancuhan tepung gandum'?) |
Cara-cara :
- Masukkan semua bahan-bahan (kecuali butter dan garam) dan uli sehingga sebati dan kenyal.
- Masukkan butter dan garam, uli lagi sampai semuanya sebati.
- Biarkan adunan selama 40minit atau adunan naik dua kali ganda.
- Timbang adunan seberat 60g untuk setiap biji (boleh dapat dapat 9 biji ).
- Bentukkan bulat-bulat dan perap selama 15 minit.
- Masukkan inti dan tutup dengan rapi. Biarkan adunan kembang semula menjadi dua kali ganda.
- Paipkan topping diatasnya.
- Bakar selama 15-20 minit dengan suhu 175darjah celcius.
![]() |
Proses pengembangan (pic blurr sikit) |
![]() |
Bahagi kepada 9 bahagian (60g setiap satu) dan biarkan kembang. |
![]() |
Paipkan inti (ini cara aku yang tak reti nak buat). Tutup dengan rapi. |
![]() |
Paipkan topping ke atas adunan. Hasil tangan En Zul.. *Pasrah* |
![]() |
Sebenarnya kena paipkan topping macam ni ye! |
![]() |
Bakar dalam oven. Kena pantau suhu. Pic sangat huduh.. Huhuhu... |
![]() |
Dah siappppp!!! Cuma roti kurang manis macam Original Roti Boy.... |
Love,

No comments :
Post a Comment