Alang-alang bahan popia dah ada, tunggu apa lagi?
Buat bahan untuk jadi entri la kan?
Hakhakkk..
Ok, jom masak popia!
Harap-harap menjadi la popia ni..
![]() |
| Bawang merah & bawang putih untuk menumis |
![]() |
| Sayur campur. Kalau tak suka sayur ni, boleh guna tauge & sengkuang. |
![]() |
| Udang yang sudah dibuang kulit. |
![]() |
| Crab stick. Hiris nipis-nipis dan memanjang. |
![]() |
| Yang penting, kulit popia. |
Jom lihat cara-caranya :
![]() |
| Tumis bawang merah & bawang putih sampai naik bau. Nak masukkan udang kering yang ditumbuk pun boleh, lagi sedap! |
![]() |
| Masukkan sayur campur. |
![]() |
| Masukkan udang yang sudah dipotong kecil-kecil. Untuk jimat..... Tapi kalau udang banyak, masukkan je sekor-sekor! |
![]() |
| Masukkan garam & serbuk perasa (stock ayam). |
![]() |
| Masukkan telur ayam. Masak sampai sedikit kering. |
![]() |
| Ambil sekeping kulit popia. Renjis sedikit air supaya kulit jadi lembap. Isikan 1 sudu inti popia, dan taruk kepingan crab stick yang dihiris kat atas inti. |
![]() |
| Gulung popia dengan kemas. Pastikan kulit popia tak koyak. Sapukan telur putih pada hujung kulit popia sebagai 'gam'. |
![]() |
| Gulung sampai inti habis. Sedia digoreng. Popia ni aku hold dulu dalam esbok. Esok pagi baru goreng untuk En Zul. Harap-harap En Zul suka dengan popia ni =) |

















No comments :
Post a Comment