It's me.. Juz me... Only me!

If you don't like my words, don't listen.
If you don't like my appearance, don't look.
If you don't like my actions, turn your head.
It's as simple as that.

A wife to a loving husband. A mum to a adorable daughters. A daughter to such a caring parents. A good friend to a good people. Homechef that cook like nobody business.

~I’M NOBODY.. but nobody perfect. So, I’mPERFECT!

My Love's Path

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, May 29, 2014

From My Kitchen : Gulai Ikan Tongkol (Gulai Nasi Dagang)



Gulai Ikan Tongkol (Gulai Nasi Dagang)

Aku rujuk kat sumber tu, mengikut sukatan sendiri.
Ye la, setakat aku nak makan berdua dengan En Zul, jadah sangat nak buat banyak-banyak kan.



Bahan-bahan A :

  • Ikan tongkol (1 ekor - sederhana)
  • Asam Keping (2 Keping)
  • Garam secukupnya
  • Air 2 cawan
Rebus bahan A sampai ikan masak.



Bahan-bahan B :
  • *Bawang merah (2 biji)
  • *Bawang putih (3 ulas)
  • *Halia (1 inci)
  • *Kunyit hidup (1 inci)
  • *Biji ketumbar (1/2 sudu makan)
  • *Jintan putih (1/2 sudu makan)
  • *Jintan manis (1/2 sudu makan)
  • Cili boh/giling (6 sudu - aku pakai cili boh cap puteri)
  • Cili api (7 biji)
  • Cili hidup merah/hijau (5 biji)
  • Santan (500ml)
  • Daun pandan
  • Timun (potong ikut suka)

Cara-cara :
  • Blend semua bahan bertanda *
  • Panaskan minyak dan tumis bahan *
  • Tumis bersama daun pandan dan cili boh. Tumis sampai pecah minyak.
  • Masukkan ikan dan & air rebusan
  • Masukkan santan, cili api, cili hidup dan timun.
  • Masukkan garam secukupnya.
  • Siap & hidang


Alhamdulillah menjadi resepi ni.
Cuma nasi dagang je tak try buat lagi.
Next time boleh try nasi dagang pulak.




From My Kitchen : Daging Goreng Kunyit




Haaaa.. Dah lama tak buat entry pasal masak-masak kan?
Banyak jugak menu yang aku dah buat tapi malas nak update dalam blog. Huhuu..
Tu pun kira ok jugak la aku masih ada kerajinan nak masak.
Boleh la En Zul meneruskan projek membesarkan perut dengan jayanya.
Tapi nak menghapdet belog tu memang la berzaman!

Kali ni nak update menu daging pulak.
Nama menu ni adalah daging masak malas.
Eh, tak laaa... Malas-malas aku pun takde la sampai malas nak bagi nama kat menu kan.
Nama menu adalah Daging Goreng Kunyit.
Tapi sebab aku suka sayur-sayur yang aku guna, maka aku ubah pulak nama dia jadi Daging Goreng Kunyit Pelbagai Sayur Diiringi Dengan Perasaan Sedikit Malas Memasak Tapi Lapar So Kena Masak La Yang Simple-simple Je.

Amacam?
Mengancam tak nama menu?
Mau kena penampor Tok Moh 1 Malaysia kalau aku sebut nama menu ni depan En Zul.

Bahan-bahan :


  • Daging (hiris nipis - perap dengan garam & serbuk kunyit)
  • Carrot
  • Brocolli
  • Kobis Bunga
  • Capsicum (merah/kuning/hijau)
  • Daun bawang
  • Cili Merah (hiris)
  • Bawang Merah / Bawang Putih / Halia (Hiris semua nipis)
P/s : Sayur tu terpulang nak guna sayur apa. Kadang-kadang aku guna carrot/kobis bunga/kacang panjang je.


Cara penyediaan :
  • Goreng daging yang dah diperap sampai empuk (guna minyak sederhana banyak)
  • Masukkan bawang merah, bawang putih, halia & cili merah. Tumis sampai naik bau.
  • Masukkan sayur & garam secukupnya (jangan banyak sebab daging dah diperap dengan garam)
  • Siap & hidang


Simple kan?
Sebab dah ada menu simple, so lepas ni dah tak boleh guna alasan malas nak masak la.
Tapi takkan hari-hari nak masak lauk simple je kan?

Nak buat macamana...
Sebab dah hari-hari aku malas masak.



Monday, May 26, 2014

Final Exam 2013/2014



Bermula 5 Jun 2014 aku dah start exam.
Tahun ni adalah tahun paling menjahanam dalam hidup aku.
Bayangkan la, aku cuma amik 4 papers je.
Tapi semua assignment aku tak hantar, kelas tak pergi, PB ke laut!

So tanda-tanda nak repeat year seperti makin ketara kelihatan....
Bersedia la aku kumpul duit banyak-banyak nak bayar yuran untuk repeat year.
Pasal final project tu, please put it aside.
Aku sekarang nak pulun study untuk cover semua markah assignment aku.
Termasuk markah attendance aku (kalau ada laaa)

Memandangkan kat ofis aku banyak buang masa layan gosip retis & tengok Running Man,
maka sila hentikan semua kerja tak berfaedah untuk seminggu dua ni.
Sila tumpukan perhatian & masa untuk study dihujung masa ni.

Untuk kawan-kawan lain, i wish u gudluck lah!
Jangan jadi macam aku.
Tiap-tiap tahun ke laut je exam aku.

Huhuuuu.... Mati la akuuuuu!!!!



Monday, May 19, 2014

Jamuan Perpisahan & Selamat Hari Guru 2014

Masuk minggu ke dua aku kat PPU. So far masih dalam proses pembelajaran. Seronok jugak la bekerja kat sini. Kawan-kawan sporting, pihak atasan pun baik-baik je semua (kau nak mamposs cakap diorang zalim? Hahaha). Tak..tak.. Diorang tak zalim.. Diorang semua baik..... SEYESSSSS.... Sekarang masih relaks kat ofis ni. Tak de la nak rushing belajar buat financial ni.

Jumaat lepas aku dapat jemputan ke Jamuan Perpisahan dari pihak Cohort. Alhamdulillah.. Terima kasih atas jemputan dan penghargaan yang diberikan. Mungkin rezeki aku dengan Cohort masih belum terputus lagi. Syukur... Dapat tahu pasal jemputan ni sebelum aku lapor diri dengan UKM. Tapi secara officialnya aku dapat surat masa hari kejadian. Surat tu untuk makluman admin kat PPU.






Aku saja keluar awal, dalam pukul 10.30am aku gerak dari UKM.
Maklum la, orang eksaited nak makan free... Hahahaa..
Sampai Cohort dalam pukul 11.00am, then terus naik ke ofis nak jumpa kawan-kawan.
Melopehkan rindhu la katakan.. Puiiiii!!



Oh maiiiiiiii.. Muka booolatttt!!
Gemok macam mengandung gajah. Hehehe...



Mendengar kata-kata aluan dari ex-boss.
Huhuuu... Rindunya nak kena marah dalam bilik meeting... Y_Y




Prof Datuk share tips-tips untuk berjaya di organisasi baru.




Kami diminta untuk memberi ucapan.
Adehhhh.. Bab beri ucapan ni aku failed la!
Tapi kalau suh aku nyanyi, laju je aku sambar mic tu.
Ni masing-masing gabra nak buat speech. Sampai jadi speechless...




Mendengar saja suara aku bergetar sedang memberi ucapan, semua yang hadir tertunduk sedih.
Ceewaahhh! Padahal semua menyampah dengar ucapan aku.
Sikit sikit nak sebak.. Sikit sikit nak nangis.
Poyo la kau!




Bergambar ramai-ramai.








Cenderahati dari Prof Datuk Dr A.R.A.J
Terima kasih banyak-banyak... =)




Nurmaya Mustafa (last Feb 2014)




Dapat pen Shaeffer.
*touched*




Balik dari Cohort, ada jamuan makan kat PPU.
Blurpp.. Alhamdulillah, dapat makan lagi. Makin gemuk la aku....

Ada Halaqah Cinta Citra sempena sambutan hari Guru kat PPU.
So diorang bagi hadiah kat semua kakitangan PPU.
Eh, terbalik pulak. Patutnya kami yang kena bagi hadiah kat guru-guru bahasa kat sini.
Ni dah terbalik pulak.
Guru bahasa yang bagi hadiah kat kitorang.
Ada macam-macam jenis hadiah.



.......dan aku pilih pashmina sebagai hadiah Hari Guru 2014 anjuran PPU.




Anyway, Selamat Hari Guru 2014 ^_^








Thursday, May 8, 2014

Selamat datang ke Pusat Pengajian Umum (PPU), UKM

Alhamdulillah hari ni aku lapor diri kat UKM. Pukul 6.55am aku dah keluar rumah. Saje buang tebiat nak datang awal. Sebenarnya aku nak tengok trend traffic ke Bangi. Kalau ikutkan hari ni aku sampai lebih kurang pukul 7.15am. Tu pun setiap traffic light aku kena benti sekurang-kurangnya 2 minit. Bawak kete pun tak laju, lebih kurang 60-70km/j dengan tujuan nak jimat minyak. Hahaha.. Motip sangatttt!

Sampai di parking kat Dektar, aku layan gosip dulu. Lebih kurang pukul 8.00am aku gerak ke Canselori. Makan nasi lemak lauk sambal telur dan milo ais dengan harga RM4.80. Kira ok la harga makanan kat Canselori ni. Kalau kat fakulti lain aku not sure. Harap-harap murah sebab boleh dapat harga student. Hahaha... Menyalahgunakan kelebihan status student. Agagaga!!

Lepas setel kat Pejabat Pendaftar dan Bendahari, pukul 10am aku terus ke Pusat Pengajian Umum (PPU). Alhamdulillah... Selepas sampai sana aku tengok parking banyak kosong. Legaaa.. So esok boleh la aku datang lewat sikit memandangkan parking banyak kosong untuk staff. Berdebar jugak aku nak ke pejabat am PPU. Macamana la keadaan kat situ ekkk...




Pusat Pengajian Umum (PPU)

Ni la bangunan kerja saya ^_^
Tu kete Ketua Pengarah saya.


Lepas aku sampai kat kaunter, aku perkenalkan diri. Then terus staff tu jemput aku masuk. Masa tu memang kedatangan aku disambut mesra staff kat sini. Alhamdulillah, kurang debar rasanya. Memandangkan Penolong Pendaftar tengah meeting, so aku disuruh duduk dulu di meja Pn Saodah (aku gantikan selepas dia pencen). Lepas aku berkenal-kenalan dengan hakak-hakak dan abam-abam kat situ, mula la diorang interview aku. Macam-macam diorang tanya. Standard la soalan diorang. Dulu keje mana? Duduk mana sekarang? Asal mana? Dah kawin ke belum? Dah ada anak ke belum? Bila diorang dapat tau aku dulu keje kat PPUKM, lagi syok diorang nak tanya macam-macam....

Apa yang aku nampak, bila newbie tu orang PPUKM/KKL/mana-mana jabatan yang sama pengurusan (UKM), so diorang lebih mesra untuk bertanya macam-macam. So much like a family. Kalau aku ni dari company swasta or institusi lain, diorang macam segan-segan nak beramassss mesra dengan aku. Siap ada yang cakap, "Ooooo.. HUKM ke.. Kira adik beradik la ni. Ingatkan dari company luar..."

See? Bila kita tau yang kita bersaudara tak kira la jauh ke dekat, bau-bau bacang ke, bau-bau bacing ke, kita lebih mudah mesra. Seolah-olah kita dah hapuskan satu gap antara kita. Nak sembang pun lebih mudah. Nak meramassss lebih lama pun lebih syokkk! Kah kah kahhhhhhh... 

Ok, tak lawak.



Ni meja Pn Saodah a.k.a meja baru aku.
Lepas kemas-kemas atas meja, asingkan stationery yang aku nak guna, so ini la hasilnya.
Bawah meja masih berserabut. Maklumla, aku masih belum explore barang apa yang boleh usik.


Sebelum aku jumpa Penolong Pendaftar, jiran meja aku ni terus beramas mesra dengan aku...


Yati pandai kewangan tak?

Errr.. Tak jugak. Sikit-sikit tau la. Setakat PO, DO, invoice, quotation, tender tu penah la tau... Sebab dulu kat Cohort ada la buat sikit-sikit pembelian. Kenapa kak?

Rasanya nanti Yati kena buat kewangan. Sebab Kak Odah tu dulu buat kewangan.

(Gulp! Mati ler akuuu...... Huhuu Y_Y)



Friday, May 2, 2014

The Malaysian Cohort In Memories (2007 - 2014)

Bismillahirahmanirahim.....

Hari ni adalah hari terakhir aku di Cohort. Hari terakhir aku buka pc aku. Segala gambar-gambar peribadi, doc-doc peribadi semua aku dah cut masuk hard disc aku. Plan nak buat medical check up. Tapi urine drug amik masa 2 minggu sebab urine kena hantar ke HKL dulu untuk process. So nampak gayanya lagi 2 minggu aku akan datang PPUKM ni untuk buat med check up.

Hari ni aku kemas-kemas semua barang aku. Sebelum ni aku dah kena warning dengan Kak Saly. Dia tak bagi aku kemas barang depan mata dia. Sedih la kekdahnya... Ok la, memandangkan hari ni ramai yang amik cuti, so aku datang kemas barang aku arini. Bantal, kipas, selipar oren, alat tulis aku, semua aku angkut. Cuma aku tinggalkan telekung, cermin ajaib untuk Kak Saly kelihatan gojessss macam aku dan sekeping gambar pasport yang aku lekatkan di tepi cpu pc aku. Errr.. Motif taruk gambar pasport adalah untuk mengenang kejelitaan dan kegojesssan aku di Cohort ni. Cewahhhhh!



Mampuu?
Menjunjung anak gajah kau dik non....




2007/2008

Aku bermula dengan jawatan Pembantu Makmal di sini. Aku diletakkan di bahagian Pengukuran Biofizikal di bawah penyeliaan Cik Junaida. Selain aku buat ECG & Spirometry, aku join team Publisiti untuk rekrut peserta utk projek Cohort. Tempat rekrutmen yang pertama aku pergi adalah MTDC UKM, Bangi. Lepas MTDC, aku ke PLPP Bangi, Penjara Kajang dan berpindah ke lokasi terakhir di Sg Chua, Kajang. Untuk semua lokasi rekrutmen ni aku stayed kat Kolej Zaaba yang dikatakan berhantu tu. Yes, aku sendiri ada pengalaman mistik kat kolej tu. Dan kesemua pengalaman tu terjadi pada hari terakhir aku kat kolej tu. So 3 kali aku menginap kat situ, cuma 2 kali yang aku kena ganggu. Ok, tak nak cite pasal hal-hal mistik tu. Seram. Sebab aku sorang-sorang kat bilik ofis aku ni. Huhuhuuu.. Y_Y




Di PLPP Bangi.
Walaupun penat tapi kitorang masih happy..




Team kamceng (sama batch)
Lepak di Times Square. Masa ni semua bujang.
Che Wan pun masih kurus. Aku macam biasa la.
Gemok! Hahaha..




Gadis-gadis suci gitewww!





Ni kat Pangsun. First time Cohort buat retreat.
Masa ni aku dah kurus. Posing harus la gangster.




Ni ketua aku - Cik Junaida.
Comel je orangnya. Nak-nak bila bergambar dengan aku. Lagiiiii nampak comel kan?





Kat gambar ni aku mula sedar...
Yang aku ni selalu duduk kat tengah-tengah. Fefeling macam retis!
Padahal berusaha gigih nak tutup segala lemak kat badan aku.
Tu yang memanjang je duduk kat tengah-tengah. Hahaha..




2008/2009

Lepas 11 bulan rezeki aku naik jawatan jadi Penolong Pegawai Sains. Pada awalnya kerja aku macam biasa. Tapi selepas Cik Jun berpindah tugas ke UMBI, so aku kena take over semua tugas-tugas pegawai C41. Menangis hokeyyyy!! Bermula la episod aku kena belajar dari ZERO. Tapi alhamdulillah kawan-kawan (which is pegawai-pegawai lain) semua membantu aku. Diorang ajar aku dari hal-hal pembelian, mana yang kena compare quotation, mana yang kena bukak sebut harga or tender. Even nak buat presentation dalam meeting pun diorang banyak beri tunjuk ajar. Paling penting cara nak handle bos pun diorang tolong ajarkan newbie macam aku.



Gambar hari raya 2008
Aku dah jadi PPS. Ni team Biofizikal. Semua perempuan.
Semua dah berhenti Cohort kecuali assistant aku - Teh Maria
Tak de plak gambar dak Teh ni. Mungkin dia yang tolong snap kan pic ni kot..




Ni gambar admin.
Aku dengan kak Fatini tu sama tinggi. Dah macam KLCC plak.




....sambungan gambar raya 2008.
Owh, aku macam retis. Tu yang Che Wan dengki dengan aku.




Ni gambar kat Sungai Pandan, Gambang.
Kitorang stayed kat Homestay Mak Mah. Memang sedap makanan kat situ.
Turun 2 kg je diet aku yang sepatutnya turun 4kg.
Hancurrrrr!


2009/2010

Banyak kenangan aku dengan The Malaysian Cohort. Sedih rasa nak pindah. Dulu aku dapat tawaran kerja sebagai Guru Sandaran Pendidikan Khas, Pegawai Khidmat Pelanggan (PPUKM) & The Malaysian Cohort (UMBI). Kesemua ketiga-tiga tawaran ni aku dapat hari yang sama. Memang serba salah aku nak pilih. Minat aku semestinya pada jawatan perguruan. Tapi sebab hati aku nak berjalan-jalan pusing Malaysia, maka aku pilih Cohort sebagai tempat permulaan karier aku.

Kenangan yang paling aku tak sangka bila terpilih (last minute) untuk buka booth untuk event Misti Mosti Regatta di Sarawak. Semua staff pelik bila aku, Laili, Amy & Ain kena pergi ke Sarawak. Padahal masa tu projek untuk ke Sabah Sarawak belum ada planning lagi. Sampaikan ada staff lain ingat kitorang ke sana untuk program sukan. Errr, sukan? Acara apa yg sesuai untuk aku? Acara renang tak timbul-timbul??




Rentung kulit aku kat sini.
Seronok bukak booth kat sini. Booth kami paling meriah.
Sentiasa ada orang melawat =)



Sebelum take off ke KL, harus la berjalan-jalan sekitar Kuching.
Rindu nak ke sana :(




Aku dan Kak Ain masuk pertandingan melukis.
Mulanya nak temankan Kak Ain je. Sekali terbabit sekali melukis gambar Saladin.
Menang saguhati je. Yang grand prize dapat kat kanak-kanak.




Kami stayed kat Merdeka Palace.
Kebetulan minggu tu ada Mesyuarat Majlis Raja-raja.
So sehotel dengan raja la aku.. Lalu kapet merah kauuu.. Hahaha..




Sebelum balik ke KL.
Sempat shopping terubuk masin & kek lapis.



2010/2011

Tahun 2010 aku mula mengorak langkah baru. Aku mula mendaftar di USM untuk pengajian jarak jauh. Aku amik course sains fizik. Di sini aku mula kenal Adah, Nadia, Wazli, Zulfadzli, Liza, Kak Lin, Su, Fakhrul dan lain-lain (sorry kalau ada nama yg tertinggal). Aku bertunang dengan En Zul pada 10/10/10. Alhamdulillah pertunangan sampai ke hari penyatuan pada 05/03/2011.. Syukur. Aku masih bekerja di Cohort. Cabaran makin kuat. Pengalaman makin banyak aku dapat bersama Cohort. Persahabatan juga makin ukuh.



Kak Aida bersama family di resepi Aku & En Zul.
Thank you kak.. Sudi hadir memeriahkan majlis saya.




Kak Amy amik berkat =)
Thank u kak.. I miss u!




Ehem.. Ehem..
En Arman juga amik berkat  =)




Terima kasih pada semua yang hadir.
Terima kasih atas ucapan dan doa kalian untuk saya & En Zul.



2011 / 2012 / 2013 / 2014

Alhamdulillah. Hampir 8 tahun aku bersama Cohort. Pahit manis sepanjang perjuangan aku di sini telah banyak mengajar aku. Aku berterima kasih pada semua rakan-rakan yang sentiasa ada bersama aku. Aku minta maaf atas salah silap aku selama ni. Halalkan makan minum aku. Kelmarin (Rabu) sebelum aku balik, hujan turun dengan lebat. Seperti mengerti perasaan aku dan kawan-kawan. Sebak sangat pada saat aku menghulurkan salam terakhir sebagai rakan seperjuangan.






Bila aku masuk ke bilik En Arman, dia tunjukkan aku gambar-gambar lama aku sepanjang aku di sini. Tanpa ada perasaan segan silu, aku terus mengalirkan air mata yang telah sekian lama aku bendung. Berderai laju air mata melihat gambar-gambar lama, seolah-olah ia memutarkan bagaikan satu cerita. Terima kasih pada En Arman yang memujuk hati aku. Kami berkongsi cerita, berkongsi duka. Menceritakan perjalanan aku yang bakal berubah haluan. Bukan aku tak sudi bercerita pada teman-teman lain, tapi hati mereka seperti hati aku. Rapuh.

Aku berjumpa dengan Teh Maria. Belum sempat aku membuka kata, Teh terus memeluk aku diiring dengan air mata. Makin deras air mata aku. Berjujuran jatuh seolah tiada penghujung. Bila ku sebut namanya, "Teh.. Akak minta maaf..." Semakin kuat pelukannya. Semakin kuat esakkannya. Begitu lah persahabatan kita. Semakin matang meniti usia. Semakin sukar jua untuk kita melepaskannya.....




Zura + Aku + Teh Maria


Teh, akak minta maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki. Jika akak ada tersalah kata, terkasar bicara, mohon ampun untuk akak. Akak mohon halal segala yang Teh hulurkan pada akak. Ikhlas dari hati akak, Teh lah pembantu akak yang paling setia, paling baik, paling rajin, paling memahami dan paling ikhlas bekerja dengan akak. Akak bersyukur kerana mendapat peluang bekerja dengan Teh. Kasih sayang Teh pada akak amat bernilai. Teh bukan sahaja pekerja yang baik, malah seperti adik akak sendiri.

Akak doakan Teh berbahagia disamping suami dan anak tercinta.
Doakan mengiringi kejayaan dan kebahagiaan Teh.



Tahun ni aku berpindah ke pejabat baru. Alhamdulillah sempat merasa duduk di bangunan UMBI. Duduk semeja dengan Kak Saly membuatkan aku happy walaupun didesak dengan tugasan yang banyak. Aku happy bersembang dengan Kak Saly, Ziha & Kak Jaa. Mereka yang buat aku ceria, tabah meneruskan perjuangan di sini. Tak lupa Kak Ain, Kak Amy, Kak Ifah, Kak Saniah, Kak Rozie, Kak Maya dan lain-lain.. Setiap orang ada kenangan aku dengan mereka. Kami kongsi suka dan duka. Kami kongsi susah payah membangunkan projek Cohort. Jatuh bangun aku di Cohort adalah pendorong dari mereka semua. Mereka yang mengajar aku dari bawah, sehingga menjadi Ketua Bahagian pada hari ini. Terima kasih banyak-banyak. 


Terima kasih Nazihah.
Kau salah satu kenangan aku. Kau juga 'semangat' aku kat sini.
Terima kasih segalanya.....





Pagi ni dapat email dari En Arman.
Terima kasih banyak-banyak =)




video
Hadiah terakhir bersama Cohort.
Viva Forever....




Terima kasih semua.
Terima kasih atas segalanya........

- Sayang -