It's me.. Juz me... Only me!

If you don't like my words, don't listen.
If you don't like my appearance, don't look.
If you don't like my actions, turn your head.
It's as simple as that.

A wife to a loving husband. A mum to a adorable daughters. A daughter to such a caring parents. A good friend to a good people. Homechef that cook like nobody business.

~I’M NOBODY.. but nobody perfect. So, I’mPERFECT!

My Love's Path

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, June 15, 2011

From My Kitchen : Biarpun lauk ni senang, tapi aku nak update jadi entry jugak!

Kelmarin Emy bawak lauk Ayam Masak Lemak Cili Api.
Sedap sangat dia masak.
Biasalah, orang nogori la katakan!

So, malam ni aku nak masak lauk ni.
Bukan ikut cara mak aku.
Tapi ikut cara Emy.

Ntah apa rasanya, lantak!

Ok, mula-mula kita pergi ke bahan-bahannya :

- Ayam
- cili api
- kunyit hidup
- serai
- santan
- garam & perasa





* Cili * Kunyit Hidup * Serai *
Apa jenis cili pun boleh, asalkan pedas.




* Ayam *
Nak guna itik ke, puyuh ke, ayam belanda pun boleh!




* Kentang *
Nak taruk ubi kayu pun ok, asalkan bukan French Fries!



* Santan *
Lagi pure, lagi sedap!


 Cara penyediaan :



Tumbuk cili & kunyit. nak taruk garam siap-siap pun boleh.
Serai kasi titik je



Haaa.. ni adalah bangsa PEMALAS nak tumbuk cili.
Tumbuk sampai lumat, hokeh!



Bahan perasa
kena taruk tinggi supaya tidak dijadikan bahan permainan anak dara aku.




Dah siap tumbuk, masukkan bahan kedalam periuk
Santan, serai, garam.
Masak sampai masak.
Faham?



Ok, jangan lupa garam dan perasa
Kalau termasin, tambah je air.
Hahaha...



Sebelum terlupa, masukkan French Fries tadi
Eh, silap!
Masukkan kentang. Tunggu sampai kentang & ayam masak.



Tadaaa~
Dah siap.


Bila nak makan, pastikan baca Bismillah dulu.
Insya Allah lauk yang tak sedap tu akan jadi sedap......




p/s : perkara yang aku tak suka bila ada aktiviti tumbuk menumbuk ni adalah ..............







Tangan jadi pijar sebab tumbuk cili
Ni lengan aku ye, bukan PEHA!

No comments :