It's me.. Juz me... Only me!

If you don't like my words, don't listen.
If you don't like my appearance, don't look.
If you don't like my actions, turn your head.
It's as simple as that.

A wife to a loving husband. A mum to a adorable daughters. A daughter to such a caring parents. A good friend to a good people. Homechef that cook like nobody business.

~I’M NOBODY.. but nobody perfect. So, I’mPERFECT!

My Love's Path

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, July 29, 2015

Kampung dalam bandar

Last weekend En Zul ajak pergi jalan-jalan tepi pantai.
Eh, dah kenapa kau bang? Tetiba plak jadi mat jiwang.
Buang tebiat ke hape?
Tapi sebab bini kau ni tak suka duduk berpanas tepi pantai, aku ajak pegi Jalan TAR.

Hah, panas pantai aku alergik. Konon-konon tak suka kulit jadi tanned. Puiii!
Tapi panas kat Jalan TAR aku sanggup.
Nak-nak kalau ramai ummah berhimpit kat sana,
Boleh berlaga bontot tetek segala. Lagiiii aku suka.
Kahkahkahh..

Keluar rumah bertiga je. Ika tak ada. Lantak kau la buat perangai macam-macam.
Mulanya Aleeya pulak tak nak ikut. Bila aku cakap nak pergi shopping & tengok wayang, terus berdesup bersiap nak ikut pulak.

Masa otw ke Kajang, kitorang tukar plan.
Tak jadi nak ke Jalan TAR. En Zul ajak lepak kat Putrajaya.
En Zul ni tengah jiwa kacau. Tu yang nak duduk lepak-lepak layan perasaan.
So aku ikutkan je la boifren aku punya pe'el.

Kitorang pergi ke IOI City Mall dulu untuk lunch.
Aku nak belanja diorang makan kat Seoul Garden. Terutamanya Ika la.
Sebab dia tolong aku snap pic buku latihan Math Method aku.
Kan masa exam aritu aku salah jadual. So last minute aku suruh Ika snap pic buku aku untuk buat revision tergempak.
Sebab dia sanggup bangun pagi buta nak tolong aku, dan alhamdulillah aku lulus untuk paper tu, so aku niat nak belanja dia makan kat Seoul Garden.

Tapi sayang Ika tak ada.
So bukan rezeki dia la kannnn...

Sampai sana nampak model rumah kampung ni kat tengah-tengah hall mall.
Perghhh, teruja gila En Zul.
Maklum la orang tak balik beraya di kampung halaman tahun ni.
Bila nampak rumah pesen kampung, pakcik ni amik feling sebak-sebak nak nangis.
Nampak reban ayam pun boleh nak sebak-sebak gak.
Hahahaha..



Zasssss.. Berlari En Zul nak bergambar kat sini.
Kau nampak muka selebet Aleeya?
Macam kena paksa kan?
Mulut asyik kemam je. Susah nau nak senyum.




Aleeya dah sama gemok dengan ayah dia.
Kalau orang tengok sekali lalu, nampak macam laki bini pulak kan.

Emmm... Maknanya Aleeya ni bukan sama gemok dengan ayah dia.
Tapi sama gemok dengan aku.
Wkwkwkwkwkw!!!!




Rupanya........

Kalau senyum nampak gigi arnab. Sebab tu susah nak senyum.
Lebih rela dia kemam kemut mulut tu daripada terjulur gigi arnab tu.



Late lunch at Seoul Garden.




Lepas makan, Aleeya minta beli kasut ni.
RM45 with no diskaun!

Aku cakap kita beli kat tempat lain sebab lagi murah.
Pastu Aleeya tarik muncung.

Ye lah! Ye lah!!!
Aku belikan laaaaa...

Kau dah le muka tembam, gigi lak macam arnab.
Lagi nak tarik muncung?
Kang aku tangan kanggggg...

*macam la berani kann??*



Lepas pusing-pusing IOI City Mall, kitorang ke Presint 20 nak tengok Taman Cabaran.
Tapi tak ada yang best.
So kitorang ke KLIA.
Saja nak pusing-pusing kat Mitsui Outlet Park.
Tempat dia ala-ala Johor Premium Outlet laa.



Kau tengok dia kemam kemut mulut dia tu..
Hishhh!! Geram pulak aku.


Sampai sana tengok orang beratur kat Nike, perghhhh..
Ramai siot...
Sampai kena beratur tu yang aku malas nak singgah tu.

Pusing-pusing-pusing....
Masuk ke Tomaz Shoes.

Lama benor memikir.
Dalam hati sudah berkenan..
Kat sini tengah ada sale.
Kasut yang En Zul pegang tu harga RM79 sahajorkkkk..
Mostly banyak offer harga RM79. So pilih je mana yang berkenan di hati.


Pusing-pusing-pusing lagi......

Singgah ZALORA.

Nah kauuuuuuuu... Terus nak beli lace up hidden wedge sneakers.

Harga? Murah je uols...
RM41 je.

Tetiba aku rasa nak lempor kasut biru Aleeya tu dalam kandang buaya.
Beli RM45 tapi design macam selipar masuk jamban je.
Murah lagi wedge sneakers tu.

Haramjad betul!!!


Aku berkenan kaler grey ni.
Tapi En Zul cakap kaler hitam lagi cantik.
Nah...nah...nah!!!

Grey lagi cantik.
Fullstop.




Dapat lagi sepasang.
Kalau dia tak ikut petang tu, kompem aku yang dapat kasut tu.
Hahahah..

Untuk sneakers ni aku cakap kat Aleeya,
"kalau nak beli jugak, kena pakai duit raya Aleeya. Bayar separuh pun takpe.. Selebihnya baru mummy top up.. Boleh?"

Okay, mummy....


Memang la okay, sebab bayar separuh je. Baru doploh ringgit je kan??
Tapi nak mendidik budak ni supaya beringat yang bukan mudah nak dapat semua benda, so terpaksa la buat macam ni slow-slow...

Harap-harap masih belum terlewat untuk aku didik dia cara ni.



Nah, 2 pasang kasut dalam sehari.
Kasut biru tu pakai tak sampai sejam, terus dapat sneaker baru.
Rezeki kau la Aleeya....


Tadi aku saja blogwalking web Zalora.
Konon-konon nak beli sneakers yang sama macam Aleeya untuk aku.

Weh, aku pun nak bergaya macam Song Ji Hyo gak pakai kasut cenggitu.
Walaupun badan aku ala-ala Queen Latifah, tapi muka dan aura aku sebijik macam Song Ji Hyo tau!


Jangan kau nak hencap aku yeee!



Hambekkkk kau!
RM71.40


Terus tutup page.
Nangis bawah meja T_T

Monday, July 20, 2015

Penunggu Ofis



Selamat pagi uolsss semua kesayangan beta!!
Raya ke 4 hari ini. Dan hari pertama bekerja untuk minggu ni.
Aku la tu. Bukan orang lain.
Hehe..

Tapi lagi kesian kat sorang mamat tu.
Dari minggu lepas on call tak henti-henti.
Siap ada puteri bunian datang tolong temankan dia kat ofis di malam raya.

Cehhh!

Pagi tadi plan nak keluar rumah lewat sikit.
Sebab jalan clear arini, what for cheq nak keluar awai-awai kannn??

Haa, terkeluar dah bahasa kedah celop aku.

Tapi sebab kunci pintu belakang ada kat aku, so aku kena la keluar awal jugak.
Sebab last Thurs aku adalah orang last yang kunci pintu belakang sebab busy mengdownload movie.

Padan muka aku.



Tengok tajuk entri ala-ala cerita seram je kan?
Nehi-nehi-kabhi-nehiii!

Kalau ikut jadual admin, ada 4 orang staff yang bekerja hari ni termasuk aku.
Staff A (aku), staff B, C dan D.

Masa aku sampai ofis, nak bukak pintu belakang, tetiba lalu kereta staf E (Kak CC).
Eh, dia ni kerja ke?

Ok, aku dengan lemah gemalai, ayu, cantik berseri-seri lagi gojessss..
Aku bukak pintu belakang.
Dah masuk ofis, tengok group wasap ofis, staf yang bertiga tadi tu sorang-sorang hantar mesej.

"Hari ni akak tak sihat. Cuti arini"
"Hari ni anak demam. Cuti gak.."
"Selamat bekerja, akak memang amik cuti arini.."


Hambekkk kauuuu!!
Aku sorang je ke yang kerja?

On komputer, terus bukak SMK nak apply cuti gak!

Sekali kakak CC masuk ofis..
Dia datang kat aku siap salam dan peluk raya.
(ok, selalunya hantu tak ada nak salam-salam siap peluk cium kan??
Selalu hantu dia bertenggek sambil ushaaaa je)


Kakak E : Akak sepatutnya cuti arini, tapi saja datang keje jugak.

Aku : Oh, okkkk... Bila yang akak naik keje sebenarnya? (sambil-sambil check jadual cuti raya staff admin. Gabra hokeh!)

Kakak E : bla..bla...blaaaa... (sembang macam biasa)

Pastu aku terfikir nak buat confirmation.
Send mesej kat wasap grup!


Snapshot from WhatsApp Web aku.
Cantik punya lentik kak CC ni.
Mihmihmihhh!!


Bila diorang reply, dan kak CC pun reply jugak, so kompem!
Tu memang dia. Bukan jelmaan.

Legaaaaa...


Now Kak CC dah hilang mana ntah.
Tinggal aku sorang-sorang jadi penunggu ofis.


Siapa-siapa yang ada kat rumah area Bangi/Kajang/Semenyih/Putrajaya,
please jangan segan-segan roger aku.

Kang pukul 12 tengahari berdesup aku terpacak bagi salam depan rumah korang.
Lunch time!





I is bosangggg...
Mereput la aku sorang-sorang kat ofis ni T_T


Saturday, July 18, 2015

Cara Remove Virus Shortcut Dari Pendrive

Haaaa kauuuu..
Dasat tak tajuk entri aku kali ni?
Sangat berilmiah hokeyyy..
Sejak dua menjak ni sel-sel otak aku berhubung dengan jayanya.
No more carut-carut gituuuu..
Carut-mencarut hanya terjadi bila sel-sel otak aku gagal berhubung dengan baik.
Kurang minum milo agaknya.

Pernah tak terjadi dalam life korang yang dull tu (wahhh, kejamnya stetmen ahkakkk), bila korang cucuk pendrive, semua folders korang bertukar rupa menjadi folder shortcut?!! (insert muka terkejut beruk kat sini)

Bertukar tu satu hal, yang hazab sekali semua folder tu tak boleh bukak!

Sumber : encik gugel


Haramjad betul kan?

(Opss.. Tercarut pulakssss...)

Nak-nak bila kau tengah nak urgent bukak file, masa tu virus-virus mughollazah ni berjimba-jimba dalam pendrive kau.

Rasa macam nak pijak-pijak je pendrive tu sampai hancur, pastu flush away dalam jamban kan?!

Sabar... Sabar....
Jangan sebab virus vavi-vavi tu semua, jahanam habis pendrive kau.
Cuba jadi insan yang penyabar, solehah, baik hati, gojes, ayu, jelita macam aku...
Eh?

Hehee..
Sebenarnya dari dulu lagi aku dihantui oleh virus shortcut ni.
Dulu pernah la orang ajar aku cara nak remove virus ni.
Kadang-kadang cara tu menjadi, dan kadang-kadang plak dia memvavi...
Haaa kau! Mencarut lagi aku.

Puncanya aritu pendrive Kak Sal buat hal masa kitorang tengah bengkel kat Residence Hotel.
Tengah nak bukak file, sekali semua virus jadi shortcut.
Aku try banyak kali tapi taknak menjadi.
So aku terus give up.
Balik ke ofis, aku buat lagi, eh jadi pulakkkk..
So ada cara lain yang lebih mudah dan efektif untuk menyamak semua virus vavi-vavi ni.

Tadi aku balik rumah Maklang, aku bertekak dengan Leen.
Puncanya dia nak copy semua movie baru aku.
Sekali dia terlepas cakap "lappy aku ada virus shortcut..."
Haaa, memang aku tak bagi pinjam hardisk dan pendrive aku laa..
Lepas dia suruh aku install antivirus tu, maka aku yang cantik jelita lagi gojessss ini bagi pinjam pendrive & hardisk aku tu.

Jadi, memandangkan virus vavi ni makin bermaharajalela, so meh sini aku share cara-cara nak remove virus shortcut ni.

Ok, let's get started....


1) Cucuk pendrive. Then identify location pendrive kau tu. Kat E ke, F ke, G ke, H ke, kat 7E ke.. Haa, 7E tu bukan location disk ye kawan-kawan. Tu location untuk kau nak beli kondom - 7Eleven.

2) Sebelum kau bertarung dengan vavi-vavi tu, better kau SCAN DULU pendrive kau. Bukan apa, sebagai perlindungan untuk pendrive kau jugakkkk..

3) Selesai scan, kau bukak My Computer -> Organize -> Folder and search options -> View


My Computer - Folder and search options



4) Pastu kau click (tick) pada 3 benda yang kat bawah ni :


Click - View
TICK pada "Show hidden files, folders and drivers", "Hide empty drives in the Computer folder" dan "Hide extensions for known file types"
UNTICK pada "Hide protected operating system files (Recommended)"


5) Bukak pada location pendrive korang tadi. Contohnya F ye.. Masa ni korang akan nampak file asal (blurred) yang korang nak selamatkan tu. Actually, virus tu telah hidden kan file asal tu. Kuangjaq sungguh naaa!

6) Click Start - taip cmd pada search programs and files - click cmd tu.. Then muncul paparan hitam bak dayang senandung gitu.


Start - taip cmd - click cmd




Muncul skrin kecik macam ni.


7) Ok, pastu korang taip command ni :

attrib -h -r -s /s /d f:\*.*
(yang aku kalerkan merah tu adalah location pendrive korang. Kalau location nya H, korang taruk la H. Jangan taruk O for Olaf pulak. Kang command ni tak jumpa location pendrive korang tu.)

Then, tekan ENTER.

8) Time ni cmd akan amik masa sikit untuk clearkan semua virus vavi mughollazah ni. Korang kena bersabar sikit ok? Pegi la bancuh kopi dulu ke, main carrom ke, cabut bulu ketiak ke, berjimak ke... Apa-apa yang patut untuk tidak membuang masa la. Bila second command muncul, korang pegi balik ke location pendrive korang tu, then semua virus tu hilang! Yeayyyy!! (mentari muncul kembali kekdahnya...)

9) So sambil-sambil korang menyanyi lagu mentari muncul lagi tu, boleh la korang delete semua files dan folder shortcut tadi. Ni kira stage menyamak guna air mutlak untuk jirusan ke tujuh selepas 6 jirusan air tanah tu konon-kononnya... Hihihii..

10) PENTING!! (ni aku saja kasi besar supaya semorang nampak)
Jangan lupa pegi balik ke setting folder option tu, then korang click Restore Defaults ye.. Takut-takut nanti jadi lain pulak kat setting komputer korang tu.

Ok, semua happy dengan penerangan aku?
Semua faham ye?
Ada sesapa tak faham or nak tanya soalan??

Ada?? Yang kat belakang tu, ye, kamu!
Dari tadi asyik korek hidung je, kamu faham apa yang saya cerita ni?
Kalau faham, bagus. Sila sambung korek hidung kamu.

Sebenarnya ada cara yang mudah.

Tapi sebelum aku ajar cara mudah, of kos korang kena belajar cara susah kan..
Macam belajar matematik laa.. Mula-mula kena belajar cara susah untuk mendapatkan jawapan bagi soalan y = x² + 2x + 5. Tapi lepas korang dah pandai, baru cikgu korang cakap, "pegi beli calculator scientific, pastu masuk formula dan nilai x, tekan = terus dapat jawapan untuk nilai y."

Kan? Kan???
Betul takkkkk?

Iya kan je laa...

So meh sini nak bagitau cara mudah.

Korang click kat SHORTCUT VIRUS REMOVER ni. (dari web 4shared)

Pastu download remover tu, dan install dalam komputer macam biasa. Dia akan keluar gambar logo UiTM ye. Jangan tanya aku kenapa logo UiTM, kenapa bukan UM? UKM? Or USM? Lantak dia la nak keluar logo apa pun.

Pastu click pada logo UiTM tu.

Keluar program ni :


Tekan RUN



Pastu keluar pulak macam ni :


Tekan Pen Drive




1) Tekan SELECT DEVICE untuk pilih location pendrive korang. Jika E, pilih E.
2) Click SCAN dan scan pendrive korang. Jika ada virus shortcut, virus tu akan appear kat ruangan "Select file to delete" tu..
3) Click DELETE dan tekan OK untuk remove virus tu.

Ok, done!
Mudah kan? Semudah one, two, threeeeeee!!

Ikut je steps 1, 2, 3 tu, insya Allah korang takkan sesat jalan...

Ok, selamat menyamak vavi-vavi semua tu ye kawan-kawan..

^_^



**dah pukul 3.45am, aku masih di ofis En Zul. Tak boleh nak tido. Nak cari idea untuk entry ke tiga malam ni. Ngehngehngehhhh.










Friday, July 17, 2015

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2015

Selamat Hari Raya Aidilfitri uolssss..
Maaf Zahir dan batin.. Sepanjang aku berbelog ni, harap tak ada yang menyakitkan hati sapa-sapa.
Kalau ada yang terasa hati dengan aku, terguris hati dengan kata-kata aku, minta ampun banyak-banyak. Kosong-kosong tauuuuuu.. *kipas-kipas rambut kiri kanan*

Mesti ada yang pelik tengok aku rajin update blog kan?
Selalunya macam-macam alasan aku bagi.
Banyak keje la, banyak aktiviti pelajar kat UKM la, busy nak study exam laa..
(well, aku kan jarang study. Selalunya study untuk exam je...)

Pastu stress sebab busy main candy crush. Eh?

Puiiii lah!

So lately aku memang banyakkkkk masa terluang. Sebabnya, aku dah habis selesaikan urusan pelajar. Cuma sekarang ni aku ada keja sikit untuk siapkan penerbitan buku keusahawanan dan buletin citra. Hmmm, tu boleh buat sikit-sikit la. Nanti bulan 9 untuk pendaftaran sem baru, korang pegi la blogwalking kat blog lain. Sah-sah la blog aku akan sendu sejuk beku tahap Frozen gitu.

Jadi... Waktu-waktu macam ni la korang akan selalu nampak aku up entry merepek-repek.
Kalau entry ilmiah lagi la haram nak nampak. Redhooo je la yeee..

Raya tahun ni beraya kat Gombak je.
Lepas solat Jumaat baru aku sampai rumah Maklang. Sebab bangun lambat. Hahaha...
Pastu tayar kereta aku ada masuk skru. Dari semalam dah perasan kurang angin.
Ingatkan tayar kurang angin je, so semalam dah isi angin kat Petronas.
Tapi masa nak otw ke rumah Maklang singgah petronas nak isi minyak, En Zul check tayar rupanya tercucuk skru. Jadi tak boleh nak drive pecut laju-laju.

Raya kali ni aku tak bawak apa-apa pun. Cuma bawak lemang 2 batang (itu pun beli kat Saujana Impian), bawak carrot cake (Zela bagi kat aku, aku malas nak baking), pastu bawak kuih gunting (buat sendiri). Kat rumah Maklang ada rendang, ketupat palas, nasi impit (tahun ni buat yang instant. Agak pelik sikit kat situ. Selalu buat sendiri nasi impit), pastu ada sayur lodeh untuk buat lontong dengan sambal ikan bilis.

Lepas mentekedarah kenyang-kenyang, petang tadi aku dan Leen ke Wangsa Walk.
Memang tiap-tiap tahun petang raya Leen akan pegi tengok wayang (orang tu tak ada kampung, so beraya kat panggung wayang je laaa..)
Tahun ni En Zul kena keja, so aku pegi berdua dengan Leen.
Layankan cerita Ant-Man. Best gak cerita ni. Lawak gile!
So siapa-siapa yang duduk KL, bosan tak tahu nak pegi beraya kat mana (maklum laaa, kawan-kawan semua balik kampung kannnn) so aku recommend kan tengok cerita Ant-Man ni.

Esok insya Allah nak tengok Terminator dengan En Zul.
So standby kuih raya banyak-banyak.
Boleh tukar-tukar kuih dengan penonton yang lain =)

Lepas tengok movie, kitorang pegi shopping kasut.
Lepas shopping kasut pegi beli makanan kat Texas Chic.
Sekali lepas Leen hantar aku kat ofis En Zul, baru perasan semua kasut tertinggal kat Texas Chic!!

Uwarghhhhh... Leennnnnn!!! Cepat patah balik amik kasut akuu!!!!

Aku call Texas Chic tu, nasib baik diorang simpan kan kasut cinderella gajah aku tu.
Alhamdulillah... Masih rezeki aku.
Mak tiri cinderella nak try size kasut.




Abaikan kaki terpeleot aku tu..
Style baru di hari raya. Hahaha..



Mulanya tahun ni aku apply 3 hari cuti raya.
Tapi bila fikir tahun ni aku dah nak start writing thesis, so aku batalkan cuti aku.
Isnin depan dah start keje. Malas sungguh wehhh!

Hari Khamis (semalam) aku tak ada buat apa-apa kerja pun kat ofis.
So daripada aku tidur berdengkor kat ofis tu, baik gak aku download movie banyak-banyak.
Kebetulan semalam aku terjumpa web baru untuk download movie yang best-best.
The latest movie 2015 pun hadooo!!
Laju beb internet aku. Maklum la, ofismet dah ramai yang cuti.
Berdesap-desup pc aku download movie banyak-banyak (jangan hencap aku hokeyyy!!)
Lepas ni kompem orang ptm block internet pc aku.. Huhuu.. T_T






Malam ni duduk kat ofis En Zul, aku sambung download movie lagi.
Hahahaa... Total pengdownloadan selama 2 hari = 86 movies!

Siapa-siapa yang nak tahu web ape, meh pm iols laju-laju.
Tak perlu ada software tertentu, tak perlu guna search engine tertentu, guna chrome boleh, guna mozilla pun boleh.. Just right click pada movie tu, terus "save video as...."
Mudah sangat uolssss.. Pejam sebelah mata pun boleh buat.
Tapi kalau pejam dua-dua belah mata, memang tak dapat download laaa..

Kang aku hempok kepala kau dengan pc tu!

Berminat untuk tahu web apa?
Jangan sengan-segan nak pm iols..

Psssstt.. Movie Fifty Shades of Grey pun ada uolssss... Opps!
Kihkihkihhh..










Wednesday, July 15, 2015

Stress?

Kelmarin En Zul call aku cakap Ika muntah-muntah kat sekolah. Hah, kau dah kenapa kakak? Takkan sindrom-sindrom nak mengelat puasa kot? Dah hujung-hujung Ramadhan ni nak oiiii. Kalau awal-awal Ramadhan tu aku paham la kalau kau nak mengelat. Ni dah nak sebulan berpuasa, time ni pulak kau nak muntah segala bagai.

Masa bawa Ika ke klinik, Dr check dia tak ada demam pun. Ok, aku dah mula syak budak ni memang malas nak puasa ni (jahat kan aku? Nampak nau yang jahat tu bukan hasutan setan, tapi memang sendiri yang jahat). Lepas Dr check suhu, check tekak, Dr tanya ada makan apa berbuka semalam, tidur pukul berapa, sahur makan apa?

Hujung-hujung Dr cakap, "Hmmm.. Dia ni stress ni..."

Hahhhh??
Stresssssss??

Kau stress apa kakak? Biar betul Dr ni? Ke dia dah malas nak check anak aku, mentang-mentang dah petang nak sampai waktu tamat office hour, Dr check anak aku pun ala-kadarun je.. Si Ika ni pulak... Hah, apa yang kau stresskan?

Baju raya tak beli lagi? Dah beli dah...
Kuih raya tak ada lagi? Dah habis 2 balang kau makan dah..
Duit raya tak tukar lagi? Duit aku yang kena tukar. Kau tukang kutip duit je.
So apa yang kau stress sangat ni sampai muntah?

Masa dalam bilik Dr tu aku cuba nak menahan gelak tau. Sakit urat perut aku menahan gelak kat Ika ni. Elok keluar je dari bilik Dr, masa nak tunggu ubat aku hentam gelak kaw-kaw. Siap aku tanya macam-macam kat Ika.

"Kau ni stress putus cinta ke?"

"Kau mabuk ketum eh? Ke kau amik dadah?"

"Kalau mummy tau kau mengandung, siap kau! Mummy seret kau kat jalan tar depan tu!"

Masa ni Ika memang malas dah nak layan aku. dia buat dono je.. Cisss.. Bertuah punya budak!

Ntah apa la yg distresskan Ika tu. Sebab nak UPSR ke? Or memang dia penat malam sebelum tu? Lagipun berbuka malam sebelum dia stress tu, kitorang iftar kat rumah Maklang. Dia makan punya la banyak. So memang dia balum makanan cukup-cukup.

Esoknya stress terus muntah-muntah.

Agak-agak kalau cikgu/kawan sekolah dia tanya, "Natasha, awak sakit apa semalam?"

"Saya sakit stress.."

Gitu.

Tuesday, July 14, 2015

Raya kat Alaska kekdahnya

Raya tahun ni aku cuma buat rempeyek dan walnut choc cookies. Pastu plan nak buat kuih gunting. Bahan-bahan dah beli tapi masih belum berkesempatan nak menggunting kuih tu. Jumaat lepas aku buat rempeyek siap beli acuan kat kedai bakery. Tapi baru buat 2-3 keping aku lempor acuan ke longkang.

Binawe punya acuan. Ntah apa-apa la acuan tu. Jahanam rempeyek aku. Terus aku guna sudip je ganti jadi acuan. First attempt guna sudip terus menjadi rempeyek aku. Membazir betul beli acuan hujung-hujung guna sudip je. Vavi betul.


Sape nak rasa rempeyek aku, sila datang ke rumah ye..
Kosser aku nak bungkus-bungkus bagi kat orang.


Lepas siap rempeyek aku, aku buat walnut choc cookies pulak. Bersungguh tahun ni guna walnut, dengan harapan sampai ler kuih ke hari raya. Elok arini aku bakar, sahur esoknya tinggal 13 butir je lagi cookies aku.

Selebihnya rakyat kat rumah aku ni belasah makan sambil tengok tv.

Caner nak spare sampai ke hari raya? Nampak gaya kena buat lagi 2 aduanan la kot. Ceh, ayat macam la sedap sangat cookies kau kan?!!! 


Walaupun rupamu tidak secantik Famous Amos, tapi rasamu perghhhh!!
Kahkahkahh..


Sebab tahun ni kitorang tak dapat balik ke Kedah, so aku kena jaga hati laki aku baik-baik.. Sila ambil maklum ye, "jaga baik-baikkkkkkk". Bukan senang hokeh nak ambil hati anak perantauan tak balik raya. Gila hazab macam nak jaga hati orang putus cinta.

Sejak minggu lepas dia duk sebut-sebut nak buat ketupat palas. Aku buat-buat pekak je. Tapi semalam dia called aku siap cakap, "malam ni mamy buat ketupat palas ye?" Aku pun iyakan je laa.. Kang tak bau sorga aku sebab bagi nasi impit instant je kat laki aku. Har har harrr...

Sambil buat ketupat, aku ingat nak buat rendang ayam tua. Tapi sebab mak dia buat kari daging, so aku saingkan sekali dengan gulai daging. En Zul nak daging potong kecik-kecik macam yang mak dia buat, okay darl... kita potong daging kecik-kecik yeee... Hah, ape lagi En Zul nak?? Apa?? Apa?? Meh sini aku buat.. Kesian kat pakcik ni, terpaksa raya kat KL je tahun ni. So baik aku belai-belai hati dia, kang kalau dia nangis sebak-sebak, aku jugak yang susah nak pujuk dia.




Ketupat palas aku dapat 50 biji pelbagai saiz.
Semua dijamin spesis ketupat jantan gitu...





Jadi, tahun ni kami beraya awal la ye kawan-kawan...
Well, kelmari En Zul dah nampak anak bulan.
Almaklum la, tahun ni kami sambut raya kat Alaska, tu yang ketupat gulai semua siap awal seminggu.

Jangan jelesssss...

(tapi malam raya karang aku kena buat ketupat baru pulakkkkk.. Uwaaa!!)



Anyway, aku nak ucapkan selamat hari raya, maaf zahir dan batin.
Raya nanti jemput datang ke rumah.
Boleh makan rempeyek. Tu pun kalau masih berbaki la.
Sebab semalam pun dah selesai setengah tong.
Ni ada masa lagi 3 hari harap-harap bertahan la kuih aku tu.

Wednesday, July 8, 2015

Sabar itu separuh dari Iman

Alhamdulillah, semalam dah beli baju raya anak-anak.
Plan nak cari kat Jalan TAR.
Tapi sebab tak sanggup nak redah lautan manusia, so kitorang ke Jusco Cheras Selatan je.
Lagipun dulu pernah beli kebaya untuk diorang, harga murah je. Design pun cantik.

Bulan 5 hari tu dah beli sorang sepasang.
So semalam beli lagi sepasang untuk Ika dan Aleeya.
Tahun ni ingat nak beli jubah untuk diorang.
Dan paling best semalam ada jubah harga RM39 je.
Tapi tak jadi beli sebab labuh sangat untuk budak-budak tu.
Malas nak alter.
Tapi kalau nafsu boros aku datang, esok aku pegi beli jugak untuk diorang seorang sepasang.

Untuk Ika senang nak cari saiz. So amik saiz M agak labuh, tapi ok jugak la untuk dipakai.
Masalah nya bila nak cari saiz untuk si debab tu. Macam-macam baju dah try tapi semua tak muat/
Baju kurung yang saiz L tak banyak choice.
Yang ada pun semua haprak punya design, siap ada kupu-kupu kat bahu.
Aku like.. What the hell???
So end up beli kebaya, which is budak tu tak minat nak pakai kebaya.
Sebenarnya dia memang tak sesuai pun nak berkebaya sebab perut boroi macam perempuan mengandung 5 bulan. Memboyot je perut dia tu.
Tapi sebab tak ada size, beli jugak la kebaya kosong.
Kang aku tambah la beads or sequins kat baju dia kasi nampak meriah sikit.

Harga baju?
Haa.. Lagi murah dari kebaya 4 tahun yang lepas tu.
Sepasang cuma RM40 sajork nokkkkkkk...
Kat tagging price RM149.00, aku syak ni mesti baju stock raya tahun lepas.
Kira nak stock clearance la ni.
So dua pasang RM80.
Setel baju raya.

Sekali tengok booth sebelah jual instant shawl, harga RM40.
Pengsannnnnn...
Harga shawl sama dengan harga baju.
Tak payah beli la. Beli tempat lain sah-sah ada harga RM15 je.

Ni nak cite pasal perangai orang kerek,
Pernah dengar kerek?
Atau bahasa lain poyo (kot?)
Hmmm... Tadi aku bengang gile dengan sorang makcik ni.
Dulu awal tahun aritu aku penah gaduh dalam telefon dengan makcik ni.
Tak tahu la apesal dia nak meroyan mengkhinzir buta.
Bukannya aku cari pasal dengan dia pun, even aku cakap pun punya la baik lemah lembut.
Tapi sebab gen kerek dia tu tebal, tu yang asyik nak mempoyokan diri memanjang.
Sampai tahap aku ambil keputusan nak diam seribu bahasa, dan biar dia membebel sorang-sorang dalam telefon.
Hujung-hujung dia perasan aku senyap je, terus dia "Hello? Hello?? Ok, saya mintak maaf sebab berkasar.."

Hah? Boleh gitu?
Kau dah sedap-sedap melahar aku dalam phone, agak-agak sawan kau dah hilang, sedap-sedap mulut je kau nak minta maaf.
Habis, hati aku yang terluka dihiris dek kata-kata durjana kau tu nak kira macamana?
Campak tepi je?

Waklu!

Pagi tadi aku gaduh dengan makcik ni lagi.
Aku tanya soalan, dia jawab aku dengan soalan balik.
Eh, makcik... Ingat ni rancangan Betul Ke Bohong ke??
Pastu dia membebel berjela-jela.
Hoiiiii.. Harem jedi betul la!
Aku ni puasa, tak kuasa la aku nak memperhabiskan pahala aku dengan berbalas makian dengan kau.
Letih tau tak?? Letih!!

Dah ler kau ada bad history dengan aku.
Ni lagi nak tambah episode ngeri kau dalam hidup aku.
Seboleh-boleh aku tak nak berurusan dengan kau selepas peristiwa hitam awal tahun dulu.

Cerita nya macam ni.

Ada sorang pensyarah ni call aku cakap set kursus dia berubah tempat dan masa.
Aku nama kan dia Dr. L.
Jangan tanya aku apa nama penuh dia. Kosser aku nak bagitahu nama penuh kat sini.
Kang ada yang kena saman pulak.
Dalam sistem yang aku guna ni, aku cuma boleh ubah (masuk/edit) maklumat set dan nama pensyarah sahaja.
Untuk jadual waktu kelas (tempat dan masa) aku tak boleh nak ubah.
Hanya pegawai di bahagian makcik ni je boleh ubah.

Ok, clear tak tugas aku?
Paham kan?

Dr L ni maklumkan kat aku cakap tempat dan masa kelas dia berubah.
Then aku check dalam sistem memang berubah.
So aku call bahagian puaka ni, nak bercakap dengan makcik kerek ni.
Masa tu dalam pukul 12.30pm.
Aku gelar dia Cik Tin ye..

Aku cerita kat dia yang jadual untuk fakulti tu dah berubah, nak minta dia ubah semula ikut jadual asal.
Sekali dia tempelak aku! Kasar betul nada suara dia.

Cik Tin : Macamana boleh berubah? Saya sendiri yang masukkan jadual tu. Saya baru je bukak 5 minit yang lepas, memang jadual yang betul.

Aku : Err... Saya tengok jadual tu dah berubah. Ni saya tengah tengok jadual ni. Memang berbeza dengan jadual asal.

Cik Tin : Saya baru je bukak 5 minit tadi. Takkan dah berubah?!!

Aku : Tapi... saya tengok kat sistem ni kenapa lain? Sistem saya ada problem ke?

Cik Tin : Sekejap saya tengok. Eh, kenapa dah berubah ni?? Sapa yang tukar?!!!! Saya baru je masukkan 5 minit yang lepas. Siapa yang tukar?

Ok masa ni suara dia bukan lagi tempelak yeee.. Masa ni suara dia dah macam petir tujuh petala langit hokeh!!


Aku : Er, saya tak ada tukar. Lagipun ID saya memang tak boleh nak access bahagian jadual tu.

Cik Tin : Saya dah buat tadi, ni mesti ada orang yang tukar. Siapa yang jaga kursus ni? Mesti dia yang tukar!!!

Aku : Saya yang jaga. Tapi saya tak ada tukar apa-apa. Saya tak boleh nak ubah apa-apa pun.

Cik Tin : Ni mesti ada yang tukar ni tapi tak nak mengaku. Saya baru je masukkan sendiri tadi, tak sampai 10 minit dah bertukar!! bla..bla..blaa........ (letih nak taip)

Masa ni aku dah mula bengang.

Aku : Saya memang tak ada tukar apa-apa. Saya tak boleh nak access pun jadual tu. ID saya limited access. Demi Allah bukan saya.

...dan Cik Tin makin berang dengan aku. Siap sambung bebel kaw-kaw melahar aku sampai pukul 1.10pm. 

Cik Tin : Mesti ada yang tukar!! Sekarang dah pukul 1pm, letih laa.. Saya nak rehat, ni dah la waktu rehat!! Saya dari tadi meeting sana sini, kena siapkan keje untuk semua fakulti, orang lain dah rehat saya masih nak kena buat balik semua ni... bla...bla..blaaaa...

Aku dari tadi diam je. Biarkan Cik Tin membebel sorang-sorang.
Dah hakikatnya hati aku memang terluka dengan laharan Cik Tin.
Dia stress dengan kerja dia, apehal kau naklepaskan marah dia kat aku?
Sedangkan aku tak salah apa-apa pun dalam hal ni.

Selepas dia sedar aku diam tak respon bebelan dia, terus dia minta maaf.
Suara dia mula cool down.
Masa ni memang suara aku sebak la weh!
Aku dah la baru nak belajar-belajar pasal kursus.
Sekali kena lahar dengan makcik puaka ni, terus jatuh motivasi aku, gituuu..

Aku : Nanti saya email semula jadual yang asal. Nanti saya semak balik dengan Dr L.

Lepas kena maki kaw-kaw dengan Cik Tin, aku pujuk hati sendiri.
Sampai hati Cik Tin marah aku. Kejam!!!
Hari tu memang aku down betul.

Tapi selepas beberapa jam, aku dapat perkhabaran berita dari Dr L.....


Yang pahit akan manis jua akhirnya... Y_Y

Monday, July 6, 2015

From My Kitchen : Kerabu Mangga

Jumaat lepas ada pensyarah bagi mangga kat ofis.
So aku rembat 2 biji. Plan nak buat kerabu mangga.
Balik kerja aku terus ke PPUKM nak iftar kat ofis En Zul.
Diorang buat majlis iftar siap buat bubur lambuk Terengganu.

Malam tu aku balik dah lupa pasal mangga ni.
Esoknya Sabtu aku nak ke bazaar beli air.
Ternampak mangga ni dalam kereta dah mula nak kuning. 
Mungkin sebab suhu panas yang buat mangga ni peram jadi masak.
Nak buat petang tu dah lewat sangat, lagipun dah ada lauk dah.
So reserved untuk masak petang ahad.





Nah, amik mood dulu tengok gambar kerabu mangga aku.
Baru mood nak baca seterusnya datang berdesup-desup kan?
Eh.




Bahan-bahan :


  • 2 biji mangga (separa masak)
  • 5 biji limau kasturi (ambil jus sahaja)
  • 2 sb gula (aku campur gula merah sikit)
  • 1 biji bawang besar (hiris halus)
  • 1 sk garam
  • 1 cawan ikan bilis (goreng garing)
  • 5 biji cili padi (kalau boleh cili padi merah. Baru la meriah warna kerabu kau)
  • daun ketumbar (hiris)


Jus limau kasturi + garma + gula
*maaf ye dek non.. Hakak malas nak buang semua biji limau. Jangan tiru perangai hakak ye..*




Kau campur je semua bahan.
Gaul... gaul... gaul...

See, kalau cili tu kaler merah mesti meriah kerabu aku kan?
*nanges.... Y_Y*



Close up - meh jemput telan air liur.
Hahaha..




Selamat mencuba ^_^

From My Kitchen : Puding Caramel

Tadi entri Bubur Lambuk untuk iftar kat rumah Maklang minggu pertama.
Minggu kedua iftar aku masak puding caramel pulak.
Dari tahun ke tahun aku cuba nak masak puding ni, tapi semua cubaan tak menjadi.
Terutama kat caramel tu.
Kadang-kadang buat gulanya jadi hangus.
(Eh, memang nak dia jadi hangus kan? Nama pun gula hangus)
Err.. Bukan.. bukan... Maksud aku terlebih hangus sampai hitam gituuu//
Kadang-kadang gula tu tak nak caramelized pulak.
Ntah la, tangan aku ni ada sumpahan caramel gamaknya.

So kali ni dengan lafaz "nawaitu saumaghadin..." aku cuba buat lagi.

Sebab resepi kat internet banyak pakai whipped cream/full milk/sus F&N pekat, kali ni aku cuba buat guna susu cair.
Lantak la nak jadi apa kan.

Bahan-bahan :
  • 1 tin susu cair
  • 3 biji telur ayam (aku guna gred A)
  • 3 sb gula pasir
  • 1/2 sk garam
  • 1/2 sk vanilla essence

Cara membuat :
  • Cairkan gula pasir dalam periuk, guna api perlahan. (Tips : Perlu selalu kacau. Bila gula dah cair, biarkan gula mendidih tanpa kacau. Agak-agak dah mula tukar warna perang, boleh kacau sikit-sikit. Ni tips aku teka sendiri masa berexperimental sorang-sorang kat dapur tu)
  • Tuang gula caramel dalam loyang. Biarkan ia sejuk.
  • Tuang susu cair dalam bekas.
  • Masukkan telur, garam, vanilla essence dan pukul sampai kembang.
  • Tuang adunan ke atas gula caramel yang dah keras.
  • Kukus sehingga masak. 

*Boleh jugak bakar. Nanti tekstur puding lagi cantik. Kena guna kaedah water bath ye hakak-hakak. Kalau nak tau apa tu water bath, boleh tengok sini --> Teknik water bath

Dah siap masak, biarkan sejuk. Kalau simpan dalam peti sejuk sejam dua lagi syok wooo!!





First time aku buat menjadi. Yeayyy!!




Kenapa aku guna susu cair?
Sebab dia dah manis, tak perlu nak tambah gula. Lagipun murah sikit dari nak beli full milk tu.
Dan kenapa aku tak pakai susu pekat F&N? Sebab nanti nak kena tambah susu cair pulak.
Dah lari budget aku situ.. Say no to GST, hokey?!!




3 biji telur ayam gred A.




Garam ye puan-puan...
Bukan gula pasir.




Ni vanilla essence. Kalau aku tunjuk kat Wazli kompem dia jawab "ni kicap cap kipas udang".
Confiden je kau kan?!!




Selamat mengukus. Lebih kurang 45 minit.
Sempat gak la aku layan Running Man habis separuh episod. Hahaha..




Tadaaaa!
Dah siap. Tapi tak snap dari atas.
Masa nak bukak puasa aku tak berani nak snap gambar puding yang dah di potong.
Sebab takut kena jerkah dengan Paklang.
Dia tu pantang sikit tengok perangai jakun aku duk amik gambar makanan masa nak makan.
So korang tengok je la gambar sipi-sipi mangkuk ni.

Kahkahkahh..

From My Kitchen : Bubur Lambuk

Haaa.. Hari ni nak update resepi makanan je.
Ada 3 resepi tengah waiting list nak publish.
Dah lama tak up entri From My Kitchen kan?
Nampak nauuu aku malas nak masak menu baru.
Balik-balik menu yang sama je. Hahaa.

Minggu pertama puasa aku balik umah Maklang hari Sabtu.
Aku bawak bubur lambuk.
Ni bukan bubur lambuk Kg Baru ye.
Cuma masa aku godek-godek resepi, dia cakap ni resepi bubur lambuk Kg Baru.
Ye la dik non.. Hakak percaya la cakap kau.
Bulan puasa ni hakak taknak sangka buruk kat orang.
Mengumpul pahala giteww..

(sorry lupa nak ambik laman web add. Sebab resepi main campur-campur)

Meh kita masuk ke dapur Cik Kiah Propa, kita tengok apa bahan-bahannya...

Bahan-bahan :
  • 1 cup beras (cuci bersih dan toskan)
  • 2 cawan santan pekat
  • 300g daging (cincang halus)

Bahan Tumis :
  • 2 ulas bawang merah (tumbuk - aku malas so hiris je..)
  • 2 ulas bawang putih (tumbuk/hiris)
  • 1 inci halia (hiris panjang)
  • 3 sb bawang goreng
  • 3 sudu udang kering (rendam dalam air panas & tumbuk)
  • 2 sudu minyak sapi
  • 2 sudu minyak masak
  • 1 helai daun pandan
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1 bunga lawang
  • 2 biji buah pelaga
  • 3 biji bunga cengkih

Bahan kisar :
  • 1/2 sk biji ketumbar
  • 1/2 sk jintan manis
  • 1/2 lada hitam

Bahan perasa :
  • Garam
  • Gula

Cara membuat :
  • Panaskan minyak sapi dan minyak masak.
  • Tumis bahan tumis sampai naik bau.
  • Tumis bahan kisar.
  • Masukkan daging.
  • Masukkan beras dan air. Air tu agak-agak la sukatannya. Jangan kering/cair sangat.
  • Lepas bubur dah hancur, masukkan santan, garam dan gula secukupnya.
  • Boleh dihidang dengan daun sup, daun bawang, bawang goreng, lobak asin dan ikan bilis goreng.




Tumis sampai naik bau ye makcik-makcik...




Masukkan daging. Biar masak sebati.




Masukkan beras dan air. Masak sampai beras hancur.
Last sekali masuk santan dan bahan perasa.



Gambar akhir aku lupa nak snap.
Mohon ampunnnn!

Jangan lahar aku k.....!