It's me.. Juz me... Only me!

If you don't like my words, don't listen.
If you don't like my appearance, don't look.
If you don't like my actions, turn your head.
It's as simple as that.

A wife to a loving husband. A mum to a adorable daughters. A daughter to such a caring parents. A good friend to a good people. Homechef that cook like nobody business.

~I’M NOBODY.. but nobody perfect. So, I’mPERFECT!

My Love's Path

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, January 11, 2012

From My Kitchen : Sambal Goreng

Haaa.. Sape orang Jawa, angkat tangan.
Bibik!

Sape suka makan tempe, angkat tangan.
Bibik!

Sape suka makan sambal goreng, angkat tangan.
Yaaa.. Bibik!!!!!!


Sambal goreng adalah faberet bibik.
Kalau masa kecik-kecik dulu, Maklang masak lauk ni aje dah boleh membuatkan bibik kenyang sekenyangnya.
(Eleh.. Kalau Maklang masak benda lain pun bibik tetap kenyang jugak.)

Tadi aku saja nak masak lauk sambal goreng dengan Ayam Goreng Pandan.
Nak goda perut dan selera En Zul la katakan.
Kena la masak special sikit.


Syarat untuk sesi godaan adalah udang yang besar-besarrrrr...


Bahan-bahan :


  • *1 bungkus tempe (dipotong kecil & digoreng)
  • *1 ketul tauhu (digoreng dahulu & dipotong kecil)
  • *4 batang kacang panjang (di potong)
  • *1 paket kecil suhun (digoreng)
  • *1 paket kecil fucuk (digoreng)
  • *7 ekor udang (saiz ikut suka. Ada yang suka taruk hati dan pedal ayam. Terpulang)
  • 1 biji bawang merah (di mayang)
  • 2 biji bawang putih (dimayang)
  • 2 biji cili kering (dipotong kecil)
  • 1 biji kentang (digoreng - aku lupa taruk)
  • Garam dan perasa
  • 1/2 cawa santan pekat
  • Kicap manis (lupa beli, aku ganti dengan sos tiram)


Cara-cara :

  • Goreng dahulu bahan-bahan yang perlu digoreng.
  • Tumis bawang merah, bawang putih dan cili kering. Biar sampai naik bau. Masa bibik menumis cili kering ni, lebih kurang 4-5 buah rumah yang bersin bersahut-sahutan. Haaa.. Ni la dia penangan Masterchef Cohort. Ambil bau pun dah memberi kesan yang mendalam kepada hidung-hidung diorang. Mana-mana yang ada resdung tu kompem baik punya.
  • Dah menumis, gaul udang dengan kunyit dan masukkan dalam kuali. Biar separuh masak. Kalau tak ada udang, gantikan dengan hati dan pedal ayam. Pun sodapppp..
  • Masukkan sayur kacang panjang.
  • Masukkan suhun, fucuk, tempe, tauhu dan kentang yang sudah digoreng tadi.
  • Masukkan santan pekat, garam, perasa dan kicap. Kicap tu agak-agak memberi rasa manis je. Tak perlu sampai jadi hitam legam.



Dah siap masak, kena ambil gambar dulu. Pastu masukkan dalam FB ok?

No comments :