Amacam? Tergoda tak? |
Bahan-bahan :
Base :
- Biskut Oreo (ikut sukati nak base tebal mana)
- Butter (agak-agak je ikut biskut banyak mana)
Filling :
- 3 biji telur
- 400g cream cheese
- 250g sour cream (aku tak ada benda ni, so aku ganti dengan plain yogurt)
- 1/2 cawan gula
- 2 sudu besar tepung jagung
- 30g butter
- 1 sudu jus perahan lemon (kena guna ni sikirt sebab nak ganti rasa masam sour cream. Yogurt tak cukup masam)
- 1 sudu teh esen vanila
- Jem blueberry
Cara-cara :
Base :
- Biskut Oreo dibuang krim dan di blend sampai hancur (aku beli je yang dah siap. Aku kan pemalas)
- Cairkan butter dan masukkan biskut yang hancur tadi. Gaul sampai sebati.
- Sapukan loyang atau springform pan dengan butter (digriskan)
- Letakkan adunan biskut Oreo ke dalam loyang dan tekan firmly supaya sekata.
- Sejukkan di dalam esbok atau bakar di dalam oven sekejap supaya base tu keras (aku bakar selama 5min dengan suhu 150 darjah celcius)
Filling :
- Pukul cream cheese sampai kembang.
- Tambah gula dan butter. Pukul sampai kembang dan sebati.
- Tambah esen vanila dan yogurt, pukul lagi sampai sekata.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji. Masukkan sebiji telur dan pukul, diikuti dengan telur seterusnya. Pukul sampai kembang.
- Masukkan tepung jagung dan pukul sebati.
- Masukkan jus lemon. Kalau tak cukup masam, tambah sikit lagi. Tapi jangan terlampau masam. Pukul sampai sebati.
- Masukkan adunan cheese ini ke dala springform pan yang dah ada base tadi.
- Bakar menggunakan teknik Water Bath dengan suhu 180 darjah celcius selama 50minit. Jangan buka oven 30minit yang pertama, takut cheese tadi crack dan jatuh (bentat).
- Lepas masak, sejukkan pada suhu bilik selama 1 jam. Masukkan ke dalam esbok (kalau boleh overnight), then curah jem blueberry atas kek.
Yang ni aku guna loyang 9". So lapisan cheese jadi leper. Untuk lapisan yang lebih tebal & cantik, guna loyang 7". |
Curahkan jem Blueberry atas lapisan cheese |
Pergghhh.. Boleh ngappp!! LEEN, SILA JELES! Kahh~ |
Sebabkan nak upload pic line lambat sangat, maka entri ni dah jadi entri pertama tahun baru.
Bukan lagi entri penutup tahun 2011.
It's ok. Yang penting kek aku menjadi =)
SELAMAT TAHUN BARU 2012, PEEPS~
Love,
No comments :
Post a Comment