It's me.. Juz me... Only me!

If you don't like my words, don't listen.
If you don't like my appearance, don't look.
If you don't like my actions, turn your head.
It's as simple as that.

A wife to a loving husband. A mum to a adorable daughters. A daughter to such a caring parents. A good friend to a good people. Homechef that cook like nobody business.

~I’M NOBODY.. but nobody perfect. So, I’mPERFECT!

My Love's Path

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, July 30, 2014

Selamat Hari Raya 2014

Alhamdulillah..

Masih berpeluang untuk menaip entri kat blog sendiri (eh, macam la penah taip entri orang lain?).
Hari ni dah masuk hari ke 3 Syawal.
Aku pun dah start kerja harini. Yang ada cuma Kak Nap, Kak Ani & Abg Fizi.
Kak Nap pulak bawak bekal kek, rendang daging & nasi impit.
Maka beraya la kami 4 beranak kat ofis ni.

Eh, Kak Ani puasa.
So beraya la kami tiga beranak.
Kak Nap jadi emak. Abg Fizi jadi abang long.

Aku of kos la jadi yang bongsu yang paling comel, cantik dan menawan.
Gituuu!

Hahahaa..

Ok la, nak sambung buat keje.
Ecececeeee... Macam la buat keje ye?
Ntah-ntah layan Running Man gelak sorang-sorang.

Sebelum aku undur diri, aku nak ucapkan selamat hari raya, maaf zahir dan batin.
Maaf kan segala kekasaran bahasa aku selama ni.
Insya Allah lepas ni aku start balik bermulut puaka.
Nak lepaskan geram kat makcik pejabat tanah tu.
Huhuhuuu.. Kering pahala aku weh!!

Ok, babaiiiiii..

Ikhlas,
Lisa Surihayati & Yusrizulfakha


*tutup lampu ofis*


Friday, July 18, 2014

From My Kitchen : Aiskrim Goreng

Kelmarin aku buat eskrem goreng.
Anak-anak yang request nak makan.
Diorang nak beli je. Tapi yang bapak nya memandai-mandai cakap aku reti buat.
Hoihhhh!!

So demi menjaga kredibiliti sebagai seorang ibu, harus la aku berlagak reti buat kan!!
Hahaha...

Kalau tetiba tak menjadi eskrem goreng aku, mampos!
Tak pepasal je kena gelak kaw-kaw dengan En Zul & anak-anak.



Sebab nak menggunakan sepenuhnya acuan karipap,
maka eskrem goreng aku berbentuk karipap gitu..




Mula-mula, kasi roll dulu roti putih.
Kalau nak jaga kesihatan boleh guna wholemeal bread ye.
Roll kasi nipis sikit.
Nanti senang nak lekatkan kelim karipap tu.



Nampak roti yang bawah? Tu roti yang dah di roll.
So sila roll nipis-nipis ye. Tapi jangan sampai koyak pulak.




Nah, sebungkus roti besar aku buat untuk anak-anak.
Makan la sampai kenyang ye.




Putih telur.
Saja standby untuk lekatkan kulit roti.




Sebab aku bukan orang kaya, so beli eskrem murah-murah je.
Nak beli eskrem Baskin Robin takut mahal & tak cukup.
So beli eskrem Nestle je laa...




Nah, ini dia pembantu tugas aku di dapur!
Mesin karipap. Eh, mesin ke?

Acuan lah!




Amik roti yang sudah di roll, letak atas acuan karipap.
Kalau boleh tekan-tekan sikit kat bahagian kelim tu. Pastu sapu-sapu telur putih sikit.
Letak eskrem. Kalau boleh letak la banyak & padat sikit.
Nanti masa goreng, eskrem dia x cair.
Aku buat ada rompong sikit. Sebab susah nak lekatkan.
So eskrem cepat cair. Huhu..




Lekatkan kuat-kuat!
Buang baki roti sekeliling acuan tu ye..


Kalau waktu iftar pukul 7.30pm, eskrem goreng ni boleh digoreng dalam pukul 7.25pm.
Panaskan minyak guna api kuat, sebelum masuk karipap ni, slowkan api.
Just nak bagi kaler karipap jadi brown je. Kalau goreng lama-lama nanti kulit roti hangus.

Eskrem pun jadi cair.



Yang bestnya, En Zul & anak-anak suka sangat!
Yeayyyy... Alhamdulillah..

Kakak, adik... Hebat tak Mummy...???
Hahaha...

Pandang & senyum kat anak-anak sambil tunjuk ibu jari & angkat-angkat kening~

Wink-wink!
^_^



Thursday, July 17, 2014

From My Kitchen : Ikan Pari Bakar

Hitam-hitam si tompok manggis.
Hitam hangus ikan aku rasa macam nak nangis!


Hahaha.. Sila maafkan ikan rentung aku.
Semua ni gara-gara sibuk berkebun. Lupa ikan kat dapur.
Gila!

Aritu aku buat ikan pari bakar.
Tapi sebab aku tak pandai buat pes ikan bakar, so aku guna pes instant je.



Ikan pari yang fresh. Tapi dah jadi kurang fresh sebab duduk dalam esbok aku lama sangat.




Bawang besar - hiris
Bawang putih - cincang
Daun Limau purut - 3 helai hiris-hiris
Perencah nasi goreng - 2 paket (guna pes tomyam pun boleh)
Garam - ikut rasa
Kunyit - ikut la banyak mana
Minyak zaitun - 3 sudu makan





Gaul-gaul dan perap lebih kurang 10min.
Bungkus dengan daun pisang.
Bakar.

Tapi bakar jangan sampai rentung macam ikan aku.
Hahahaa...



Monday, July 14, 2014

From My Kitchen : Nasi Ayam Penyet

Dah 2 minggu berpuasa.
Aku baru nak start update blog.
Haihhhhh... Malas betul laa...
Budak-budak kat ofis duk usik-usik aku pasal blog ni.
Mentang-mentang diorang dah tau nama blog aku, kemain lagi diorang pulun ngata aku ye...

Siap korang!
Tunggu turn aku bahan kan korang kat dalam blog ni.

Semalam aku plan nak masak nasi ayam.
Tapi encik boipren aku ni nak nasi ayam penyet pulak...
Dah 2 hari dia sebut-sebut "nasi ayam penyet... nasi ayam penyet.."
Eh, dah macam kena santau je orang tua ni.
Ke dah termakan nasi kangkang kat mana-mana?
Ketagih nasi ayam penyet tak hagak-hagak!

Nasi Ayam Penyet Makton


So semalam mood aku baik, maka aku rajin kan diri nak gugel resepi.
Harus la aku gugel kan...
Aku mana reti buat nasi ayam penyet ni.
Aku jumpa satu resepi bonda (konon-kononnya laaaa).
Tapi lepas tengak cara-cara buat, mak aihhhh!!
Mau bersilat aku kat dapur!

Kalau nak membeli bahan tu memang tak de masalah.
Tapi kalau nak masak siap rebus pakai air kelapa, hishhh.. Jenuh wehh~
Kalau betul-betul sedap tu lain la kan?
Buat nya rasa macam nasi lemak je? Sia-sia sajorkk!

Ok, aku amik resepi dari sini
Then ada bahan yang aku tambah sikit, dan amaun bahan pun aku ikut sukatan tekak aku.

Jom semak bahan dan cara.





Bahan Ayam :
  • Ayam - separuh ekor, cuci dan bersihkan
  • *Bawang merah
  • *Bawang putih
  • *Kunyit hidup
  • *Lengkuas
  • Serai - titik (aku tambah)
  • Santan pekat
  • Garam
  • Gula

Cara-cara :

  • Kisar bahan bertanda *
  • Campur ayam, bahan kisar, santan, serai, garam dan gula dalam periuk.
  • Masak sampai pecah minyak dan kuah pekat (kuah ni rasa macam ala-ala ayam percik)
  • Asingkan ayam. Kuah tu nak guna untuk menggoreng.


Rebus sampai sedikit kering ye makcik-makcik...





Bahan-bahan batter menggoreng :
  • Bahan rebusan ayam
  • tepung beras (agak-agak la kepekatan dia. Kalau pekat sangat boleh tambah air)
  • Telur (1 biji - pukul)
  • Garam (jika perlu)
  • Gula (jika perlu)
  • Ayam yang sudah direbus
  • Tauhu (potong ikut suka)
  • Tempe (potong ikut suka)

Cara-cara :

  • Panaskan minyak masak
  • Celup ayam/tauhu/tempe dalam batter.
  • Ayam dah masak, jadi tak perlu goreng terlalu lama. Cukup tepung / salutan batter jadi kuning keemasan.







Bahan-bahan sambal :
  • Bawang merah
  • Bawang putih
  • Belacan
  • Ikan bilis
  • Cili merah (kalau nak pedas boleh tambah cili api)
  • Tomato masak
 Cara-cara :

  • Panas kan minyak, goreng semua bahan satu persatu (maksudnya goreng ikan bilis dulu, pastu goreng bawang merah, pastu goreng bawang putih dan lain-lain sehingga selesai. Bukan goreng ikan bilis satu persatu, sekor-sekor. Jenuh la kau berkampung kat dapur menggoreng bahan-bahan sampai ke sahur!)
  • Bahan-bahan dibiarkan sejuk (kalau panas-panas nanti blender cepat rosak)
  • Kisar / tumbuk bahan sampai lumat. (aku malas, so harus la masuk blender kan?)
  • Panaskan minyak dan masak bahan yang dikisar sampai masak.
  • Masuk garam dan gula secukupnya.

Dihidang bersama :
- nasi putih (nasi ni masak sendiri la.. Takkan aku nak bagi resepi jugak?)

- ulam (kacang panjang / kobis / timun)
- sup kosong (lupa buat)


Alhamdulillah, boifren aku makan senyum je semalam... (hari-hari lain tak de la nak senyum pun, tapi nasi tetap bertambah 2 pinggan. Hahaha...