It's me.. Juz me... Only me!

If you don't like my words, don't listen.
If you don't like my appearance, don't look.
If you don't like my actions, turn your head.
It's as simple as that.

A wife to a loving husband. A mum to a adorable daughters. A daughter to such a caring parents. A good friend to a good people. Homechef that cook like nobody business.

~I’M NOBODY.. but nobody perfect. So, I’mPERFECT!

My Love's Path

Daisypath Anniversary tickers

Monday, June 2, 2014

From My Kitchen : Kari Kepala Ikan Tenggiri


Ni request dari En Zul.
Mentang-mentang baru balik outstation kat Langkawi, kemain lagi dia order makan kat aku.
Nah, kauuuuuu... Dia mintak kari kepala ikan.
Takpe la.. Bukan selalu dia minta kari kepala ikan ni.
Kalau nak makan kat kedai mamak kena standby duit paling jahanam pun RM100.
Kalau bini masak sendiri dah jimat duit. Tak sampai RM40 pun beli ikan dengan kepala nya sekali.
Pastu puji sikit-sikit masakan bini, kompem seminggu tu direct bini masak lauk yang sama.
(walhal tak sedap pun. Nak jaga hati punya pasal kannnn?!)

Semalam pegi NSK, tapi tak ada kepala ikan merah. Yang ada ikan merah jual sekor-sekor.
So kitorang rembat kepala ikan tenggiri.
Pastu ambil sekali isi ikan tenggiri 4 keping.
Jadi la nak buat makan malam & bekal untuk laki bini untuk esoknya.

Bahan-bahan :
  • Kepala ikan tenggiri (1 ketul - belah dua)
  • Isi ikan tenggiri (4 keping) - terpulang nak masuk ke tak
  • Rempah kari (5 sudu makan) - bancuh dengan sikit air
  • *Daun kari (1 tangkai)
  • *Bawang merah (1 biji - hiris)
  • *Bawang putih (2 ulas - hiris)
  • *Halba (1/2 sudu makan)
  • *Jintan manis (1/2 sudu makan)
  • *Jintan putih (1/2 sudu makan)
  • *Biji sawi (1/2 sudu makan)
  • Santan (200ml)
  • Air (200ml)
  • Bendi
  • Tomato
  • Air asam jawa (3 sudu)
  • Minyak (3 sudu - untuk menumis)
  • Garam









Cara memasak :
  • Panaskan minyak, tumis bahan bertanda * sampai naik bau/garing
  • Masukkan rempah kari ikan yang sudah dicampur sedikit air. Masak sampai pecah minyak.
  • Masukkan air dan biar mendidih.
  • Masukkan bendi (bendi perlu masuk sebelum ikan. Sebab bendi keras dan ikan tenggiri isinya lembut. Ikan cepat masak).
  • Bila bendi hampir masak, masukkan kepala & isi ikan, air asam jawa dan garam secukupnya.
  • Masukkan santan dan tomato.
  • Siap








No comments :