Gulai Ikan Tongkol (Gulai Nasi Dagang)
Sumber : Amie's Little Kitchen
Aku rujuk kat sumber tu, mengikut sukatan sendiri.
Ye la, setakat aku nak makan berdua dengan En Zul, jadah sangat nak buat banyak-banyak kan.
Bahan-bahan A :
- Ikan tongkol (1 ekor - sederhana)
- Asam Keping (2 Keping)
- Garam secukupnya
- Air 2 cawan
Rebus bahan A sampai ikan masak.
Bahan-bahan B :
- *Bawang merah (2 biji)
- *Bawang putih (3 ulas)
- *Halia (1 inci)
- *Kunyit hidup (1 inci)
- *Biji ketumbar (1/2 sudu makan)
- *Jintan putih (1/2 sudu makan)
- *Jintan manis (1/2 sudu makan)
- Cili boh/giling (6 sudu - aku pakai cili boh cap puteri)
- Cili api (7 biji)
- Cili hidup merah/hijau (5 biji)
- Santan (500ml)
- Daun pandan
- Timun (potong ikut suka)
Cara-cara :
- Blend semua bahan bertanda *
- Panaskan minyak dan tumis bahan *
- Tumis bersama daun pandan dan cili boh. Tumis sampai pecah minyak.
- Masukkan ikan dan & air rebusan
- Masukkan santan, cili api, cili hidup dan timun.
- Masukkan garam secukupnya.
- Siap & hidang
Alhamdulillah menjadi resepi ni.
Cuma nasi dagang je tak try buat lagi.
Next time boleh try nasi dagang pulak.
No comments :
Post a Comment