2 minggu yang lepas kitorang kat PPU ada buat potluck.
Aku pilih nak bawak ayam goreng rempah untuk makan tengahari.
Dalam banyak-banyak menu yang kitorang bawak, aku paling berkenan dengan sambal ikan bilis yang Sue buat.
Sedappppp sangat!
2 kali aku menambah.
Tunggu hujung-hujung majlis kalau tak ada orang nak makan, aku nak rembat bawak balik.
Tapi sambal tu licin kena bedal dek jerung-jerung yang ada.
Termasuk mak jerung (aku la)
So masa tengah set up meja makan, aku tanya dia macamana nak buat menu sambal ikan bilis tu.
Resepi Sue
Bahan-bahan :
- Ikan bilis (ofkos la kan. Kalau guna ikan dory dah kena tukar nama sambal ikan dory pulak)
- Bawang merah (1 ulas - hiris)
- Bawang putih (2 ulas - hiris)
- Cili boh (ikut la nak banyak mana)
- Gula
- Garam
- Minyak (untuk menumis)
Resepi aku (aku derhaka resepi Sue. Ampunnnn!)
Bahan - bahan :
- Ikan bilis
- Cili boh
- Gula merah
- Garam
- Minyak
Cara memasak :
- Goreng ikan bilis sampai garing. Toskan minyak.
- Tumis bawang merah, bawang putih sampai naik bau (step ini aku tak buat sebab malas nak kupas bawang. Gila pemalas aku kan??)
- Tumis cili boh sampai pecah minyak. Kalau guna cili kisar pun sedap kot. Tumis sampai kering.
- Masukkan gula & garam ikut kesesuaian rasa tekak masing-masing.
- Masukkan ikan bilis dan gaul rata.
- Siap.
No comments :
Post a Comment