Monday, June 2, 2014

From My Kitchen : Sambal Ikan Bilis


2 minggu yang lepas kitorang kat PPU ada buat potluck.
Aku pilih nak bawak ayam goreng rempah untuk makan tengahari.
Dalam banyak-banyak menu yang kitorang bawak, aku paling berkenan dengan sambal ikan bilis yang Sue buat.
Sedappppp sangat!
2 kali aku menambah.
Tunggu hujung-hujung majlis kalau tak ada orang nak makan, aku nak rembat bawak balik.
Tapi sambal tu licin kena bedal dek jerung-jerung yang ada.
Termasuk mak jerung (aku la)

So masa tengah set up meja makan, aku tanya dia macamana nak buat menu sambal ikan bilis tu.

Resepi Sue
Bahan-bahan :
  • Ikan bilis (ofkos la kan. Kalau guna ikan dory dah kena tukar nama sambal ikan dory pulak)
  • Bawang merah (1 ulas - hiris)
  • Bawang putih (2 ulas - hiris)
  • Cili boh (ikut la nak banyak mana)
  • Gula
  • Garam
  • Minyak (untuk menumis)

Resepi aku (aku derhaka resepi Sue. Ampunnnn!)
Bahan - bahan :
  • Ikan bilis
  • Cili boh
  • Gula merah
  • Garam
  • Minyak

Cara memasak :
  • Goreng ikan bilis sampai garing. Toskan minyak.
  • Tumis bawang merah, bawang putih sampai naik bau (step ini aku tak buat sebab malas nak kupas bawang. Gila pemalas aku kan??)
  • Tumis cili boh sampai pecah minyak. Kalau guna cili kisar pun sedap kot. Tumis sampai kering.
  • Masukkan gula & garam ikut kesesuaian rasa tekak masing-masing.
  • Masukkan ikan bilis dan gaul rata. 
  • Siap.








No comments:

Post a Comment