Dah 2 minggu berpuasa.
Aku baru nak start update blog.
Haihhhhh... Malas betul laa...
Budak-budak kat ofis duk usik-usik aku pasal blog ni.
Mentang-mentang diorang dah tau nama blog aku, kemain lagi diorang pulun ngata aku ye...
Siap korang!
Tunggu turn aku bahan kan korang kat dalam blog ni.
Semalam aku plan nak masak nasi ayam.
Tapi encik boipren aku ni nak nasi ayam penyet pulak...
Dah 2 hari dia sebut-sebut "nasi ayam penyet... nasi ayam penyet.."
Eh, dah macam kena santau je orang tua ni.
Ke dah termakan nasi kangkang kat mana-mana?
Ketagih nasi ayam penyet tak hagak-hagak!
Nasi Ayam Penyet Makton
So semalam mood aku baik, maka aku rajin kan diri nak gugel resepi.
Harus la aku gugel kan...
Aku mana reti buat nasi ayam penyet ni.
Aku jumpa satu resepi bonda (konon-kononnya laaaa).
Tapi lepas tengak cara-cara buat, mak aihhhh!!
Mau bersilat aku kat dapur!
Kalau nak membeli bahan tu memang tak de masalah.
Tapi kalau nak masak siap rebus pakai air kelapa, hishhh.. Jenuh wehh~
Kalau betul-betul sedap tu lain la kan?
Buat nya rasa macam nasi lemak je? Sia-sia sajorkk!
Ok, aku amik resepi dari sini
Then ada bahan yang aku tambah sikit, dan amaun bahan pun aku ikut sukatan tekak aku.
Jom semak bahan dan cara.
Bahan Ayam :
- Ayam - separuh ekor, cuci dan bersihkan
- *Bawang merah
- *Bawang putih
- *Kunyit hidup
- *Lengkuas
- Serai - titik (aku tambah)
- Santan pekat
- Garam
- Gula
Cara-cara :
- Kisar bahan bertanda *
- Campur ayam, bahan kisar, santan, serai, garam dan gula dalam periuk.
- Masak sampai pecah minyak dan kuah pekat (kuah ni rasa macam ala-ala ayam percik)
- Asingkan ayam. Kuah tu nak guna untuk menggoreng.
Rebus sampai sedikit kering ye makcik-makcik...
Bahan-bahan batter menggoreng :
- Bahan rebusan ayam
- tepung beras (agak-agak la kepekatan dia. Kalau pekat sangat boleh tambah air)
- Telur (1 biji - pukul)
- Garam (jika perlu)
- Gula (jika perlu)
- Ayam yang sudah direbus
- Tauhu (potong ikut suka)
- Tempe (potong ikut suka)
Cara-cara :
- Panaskan minyak masak
- Celup ayam/tauhu/tempe dalam batter.
- Ayam dah masak, jadi tak perlu goreng terlalu lama. Cukup tepung / salutan batter jadi kuning keemasan.
Bahan-bahan sambal :
- Bawang merah
- Bawang putih
- Belacan
- Ikan bilis
- Cili merah (kalau nak pedas boleh tambah cili api)
- Tomato masak
- Panas kan minyak, goreng semua bahan satu persatu (maksudnya goreng ikan bilis dulu, pastu goreng bawang merah, pastu goreng bawang putih dan lain-lain sehingga selesai. Bukan goreng ikan bilis satu persatu, sekor-sekor. Jenuh la kau berkampung kat dapur menggoreng bahan-bahan sampai ke sahur!)
- Bahan-bahan dibiarkan sejuk (kalau panas-panas nanti blender cepat rosak)
- Kisar / tumbuk bahan sampai lumat. (aku malas, so harus la masuk blender kan?)
- Panaskan minyak dan masak bahan yang dikisar sampai masak.
- Masuk garam dan gula secukupnya.
Dihidang bersama :
- nasi putih (nasi ni masak sendiri la.. Takkan aku nak bagi resepi jugak?)
- sup kosong (lupa buat)
Alhamdulillah, boifren aku makan senyum je semalam... (hari-hari lain tak de la nak senyum pun, tapi nasi tetap bertambah 2 pinggan. Hahaha...
No comments :
Post a Comment