Selamat Bulan November!
Yeayyyy... Tinggal 2 bulan kita akan masuk tahun baru.
Bestnya! Alhamdulillah diberi kesempatan melalui hidup ni dengan orang tersayang.
Kelmarin aku masak lauk ikan tenggiri dengan tauchu.
Lauk ni aku suka makan masa kecik-kecik.
Selain lauk ni, aku suka makan ikan masak cuka.
Kalau Maklang masak kedua-dua lauk ni, mesti aku makan beriya-iya.
(bukan ke aku ni makan apa pun memang beriya?)
Jom kita jengah resepi :)
(kali ni aku bercerita kat bawah gambar, so pandai-pandai la trace bahan-bahan dia ye..)
First, kena la ada ikan.
Any ikan should be ok. Jangan ikan sardin dalam tin sudah la ye :)
Bersihkan, gaul dengan garam dan serbuk kunyit.
Goreng ye Puan-puan....
Ok, ni bahan menumis pulak.
Kena ada bawang merah, bawang putih, cili hijau, halia dan serai.
Bawang besar tu masuk last sekali, kira macam hiasan la.
Tumis semua bahan tu sampai naik bau ye...
Ha, ni pulak kacang soya masin atau dikenali sebagai TAUCHU.
Benda ni tersangat la masin. Jadi lauk kita tu jangan tambah garam dah ye...
Masukkan tauchu ni dan biar berkuah sikit.
Maksudnya masukkan air sedikit. Dalam 1/2 cawan ke...
Pastu masukkan ikan yag dah digoreng tadi. Masukkan 2 sudu sos tiram.
Biar dia mendidih sekejap. Kalau nak kuah pekat, biar kuah tu mendidih lama sikit.
Tapi nanti dia jadi masin pulak. So pandai-pandai la adjust ikut selera masing-masing.
Last sekali masukkan tomato.
Nak tabur dengan daun sup atau daun ketumbar pun boleh.
So siap!
* Lihat gambar paling atas *
No comments :
Post a Comment