Bahan-bahan :
- Kulit popiah (gulung dan dipotong ikut saiz yang korang suka.)
- 2 1/2 cawan Nestum (blend kering)
- 1 cawan gula ising (blend je gula pasir tu sampai halus. Guna blend kering jugak)
- 1/2 cawan susu tepung (optional)
Cara-cara :
Kulit popiah digulung dan dipotong. Nasib baik En Zul rajin nak menolong aku mengerjakan kuih ni. Walaupun tak menolong sampai selesai, tapi memang nampak la keikhlasan dia nak menolong aku.
(rajin En Zul cuma sampai separuh jalan je, lagi separuh jalan dah tersadai depan TV.)
Thanks darlinggggg!
Then goreng sampai kekuningan. Jangan sampai hangus pulak.
Toskan minyak ye tuan-tuan dan puan-puan.
Untuk habuk dia, aku guna nestum (blend kering), gula ising dan susu tepung (optional).
Gaul.... Gaul..... Gaul....
Dah siap!
Alamak, gula ising tu jadi berketul pulak. Sebab aku guna gula ising dari stock kuih aku. Lupa nak hancurkan balik. Hahaha!
Masukkan dalam airtight container. Lepas kemas-kemas dapur tengok dah suku balang En Zul hadap.
Nampak gayanya, family aku raya 'lebih' awal dari korang!
Lepas ni kalau beli kuih raya, jangan amik awal. Malam raya baru boleh pegi amik kat tokey kuih.
Kalau tak, kompem selesai semua kuih aku sebelum raya tiba.
Ni la kuih batang buruk moden versi alaf baru.
Simple, murah dan sedap.
Try la ekkk =p
No comments :
Post a Comment