Monday, June 2, 2014

From My Kitchen : Agar-agar Gula Merah



Minggu lepas Fitry tanya aku macamana nak buat agar-agar gula merah.
Hoihhhh!! Budak chomey ni memang suka tanya resepi macam-macam la.
Semua yang aku suka plak tu. Tergoda ai tauuuu!!
So aku pun terjebak sekali membuat agar-agar ni.
Memandangkan semua bahan dah ada, so mood memasak agar-agar pun on la!

Bahan-bahan :
  • Agar-agar tali (1 paket)
  • Air (2 1/2 cawan)
  • Gula merah (1 cawan) - aku guna gula perang, so aku lebihkan sikit
  • Gula pasir (1/2 cawan) - aku tak masukkan, sebab aku lebihkan gula perang
  • Telur ayam (1 biji)
  • Santan kelapa (100ml)
  • Daun pandan (1 helai)

Cara membuat :
  • Rebus agar-agar tali dengan air dengan daun pandan (potong agar-agar menjadi kecil supaya cepat larut)
  • Bancuh gula merah dengan sedikit air (air jangan banyak, cukup untuk larutkan gula je).
  • Tapi gula merah, buang kekotoran/pasir dalam gula merah tu.
  • Lepas agar-agar dah mendidih/larut, masukkan gula merah & gula pasir (ikut rasa manis).
  • Kawal api. Guna api sederhana, sebab agar-agar cepat membuak.
  • Pukul telur ayam & santan sampai sebati.
  • Masukkan campuran telur & santan ke dalam agar-agar. Jangan kacau agar-agar, terus tutup api dan biar campuran telur dan santan menjadi berketul dan timbul. (telur akan jadi masak bila kena haba panas)
  • Masukkan agar-agar dalam bekas dan biar sejuk (masukkan dalam esbok untuk cepatkan sejuk). Keluarkan daun pandan (daun ni untuk bagi bau wangi je)
  • Siap

P/s : Kalau nak kaler agar-agar cantik, guna gula merah. Kaler gula perang tak berapa cantik








No comments:

Post a Comment