Saturday, November 3, 2012

From My Kitchen : Nasi Tomato



Punya la tak tahu nak masak apa untuk lunch?
Fikir-punya-fikir, last-last masak jugak nasi tomato ni.
Tu pun dah pukul 4.30pm baru nak start masak.
So menu ni bukan la untuk lunch, tapi untuk dinner barangkali.
Haha..






Nasi Tomato


Bahan-bahan :

- 2 cawan beras
- *1 ulas bawang merah (hiris)
-* 2 ulas bawang putih (hiris)
- *1 kulit kayu manis
- *1 biji bunga lawang
- *2 biji buah pelaga
- *1 helai daun pandan (carik dan simpulkan)
- 2 sb minyak sapi
- 1/2 cawan susu cair
- 3 sb tomato puree
- 30g gajus (optional) - aku goreng tanpa minyak dulu, tu yang ada hitam-hitam sikit ;p
- 30g kismis (optional)
- Garam secukupnya
- Sos tomato (tak masuk - optional)




Cara-cara (nasi) :

- Panaskan minyak sapi dalam kuali.
- Tumis bahan bertanda * sampai naik bau. Tutup api.
- Basuh beras dan toskan air basuhan.
- Masukkan bahan tumis ke dalam periuk nasi.
- Masukkan tomato puree, gajus, kismis, susu cair dan garam.
- Tanak nasi sampai masak.
- Taburkan bawang goreng selepas nasi masak.



Ayam Masak Merah




Bahan-bahan :

- Ayam (bersihkan dan tos air basuhan)
- *1 ulas bawang merah (hiris)
- *1 ulas bawang putih (hiris)
- *1 helai daun pandan (carik & simpul)
- 5 sb cili giling (aku pakai cili giling instant jenama Puteri)
- 30g kacag peas
- 1 biji tomato (belah 4)
- Bawang besar (potong bulat)
- 2 sb tomato puree
- 2 sb sos cili
- Garam
- Gula
- Serbuk kunyit
- 1/3 cawan susu cair (optional - tak masuk)


Cara-cara :

- Lumurkan ayam dengan garam dan serbuk kunyit.
- Goreng ayam separuh masak dan toskan minyak.
- Tumis bahan bertanda * sampai naik bau.
- Masukkan cili giling, masak sampai pecah minyak.
- Masukkan sos cili dan tomato puree.
- Masukkan garam dan gula.
- Masukkan susu cair (optional)
- Masukkan ayam dan masak seketika.
- Masukkan kacang peas dan tomato.
- Last sekali masukkan bawang besar yang dipotong bulat.






Kuah Dalca





Bahan-bahan :

- 1/2 cawan kacang dal (rebus dulu)
- *1 ulas bawang merah (hiris)
-* 2 ulas bawang putih (hiris)
- *1 kulit kayu manis
- *1 biji bunga lawang
- *2 biji buah pelaga
- *1 tangkai daun kari
- 3 sb serbuk kari daging (bancuh dengan air)
- 50g Daging/ayam (hiris kecik - aku tak masukkan)
- 1 biji carrot (potong memanjang)
- 1 biji kentang (potong sederhana)
- 1 biji terung bulat (belah 6)
- 1 biji tomato (belah 4)
- Apa-apa sayur yang berkenan (kacang panjang, bawang besar, cili merah/hijau)
- 1 cawan santan pekat
- Garam




Cara-cara :

- Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan * sehingga naik bau.
- Tumis rempah kari daging (masa sehingga pecah minyak).
- Masukkan daging/ayam, masak sehingga empuk (aku tak masukkan).
- Masukkan kacang dal dan sayur (kecuali tomato).
- Masukkan santan dan garam.
- Masukkan tomato dan tutup api.





Love,



No comments:

Post a Comment