Ehem.. Ehem..
Another menu untuk anniversary adalah Rendang Daging. Saja tak nak masak rendang ayam, sebab kalau bab rendang ni aku lebih suka daging. Tapi kalau dapat daging tenuk ke, daging tenggiling ke, sedap jugakkan? Hahaha..
Resepi ni aku belajar dari Maklang. Tapi untuk buat rendang ni, aku tak berani nak sms Maklang untuk confirmkan resepinya. Kang ada juga yang membalas sms aku dengan kata-kata nista: "Haaa.. Itu la kamu. Bila aku masak, kau terbongkang dalam bilik. Bila nak masak untuk suami, apa pun tak boleh!"
Eh, dah macam skrip Kumpulan Jambu pulak!
Hihi..
Ok-ok. Pendekkan cerita. Pasni nak update resepi pavlova pulak. Wahhhh.. Gila ah! Banyak betul masak untuk anniversary? Padahal yang nak makan cuma dua orang je. Jangan tak tahu, aku ni makan banyak. Kalah orang yang bela saka!
Bahan-bahan :
- Daging (potong kecik-kecik dan bersihkan)
- Santan
- Kerisik
- Daun limau purut
- Daun kunyit (hiris halus)
- Garam
- Perasa
- *cili kering (rendam dahulu)
- *cili api
- *bawang merah
- *bawang putih
- *lengkuas
- *halia
- *serai
- *kunyit hidup
Cara-cara :
- Kisar bahan yang bertanda *
- Masukkan semua bahan ke dalam kuali.
- Masak sehingga daging empuk.
Senang kan? Tak payah nak tumis-tumis macam sesetengah resepi. Janji ada rasa kerisik, rasa pedas, rasa rempah dan rasa lemak sikit. Ok la tu... Rendang ni untuk makan dengan Pulut Kuning tu. Baru la ngam!
No comments:
Post a Comment