Aku malas nak taip panjang-panjang.
Just gambar dan caption je la =)
Rebung, fresh from Tapah :) Beli dari Orang Asli Tapah |
Bersihkan dan hiris. Ni terlebih nipis hirisannya. Hekk.. |
Udang. Ikut saiz la, kalau lagi besar lagi sedappppp.. |
Dah siap! |
Amacam?
Simple tak?
Hahahaha...
Memang dasar mintak pelempang betul la.
Baru tunjuk bahan rebung dan udang, tup-tup terus siap!
Apadaaaa...
Ok-ok..
Baik aku update betul-betul. Kang esok lusa nak masak lagi lauk ni, terlupa bahan itu dan ini, mula la nak mengamuk tak tentu pasal.
Kat blog ni jugak yang jadi alas cacian percuma aku.
Bahan-bahan :
- Rebung
- Udang
- Santan
- Cili Api
- Kunyit hidup
- Serai @ daun limau purut
- Garam dan perasa
*bawang aku tak taruk. Saja nak try guna resepi orang nogori. Diorang tak pakai bawang-bawang ni haaa...
Cara-cara :
- Tumbuk cili dengan kunyit.
- Rebus dulu rebung (2 kali rebus dan dibuang air rebusan)
- Campurkan air,santan, rebung dan bahan yang ditumbuk.
- Masukkan serai dan biar masak.
- Masukkan udang, garam dan perasa.
- Siap!
Dah siap masak, amik gambar banyak-banyak then upload dalam FB.
Motif?
Hahaha...
No comments:
Post a Comment