Wednesday, January 11, 2012

From My Kitchen : Ayam Goreng Pandan

Tadaaa~~~
Ayam Goreng Pandan.



Tadi aku masak Sambal Goreng dan Ayam Goreng Pandan.
Saja nak masak special lain dari yang lain (read : Saja nak menyusahkan diri sendiri).
Ye la, seorang bibik yang berjaya harus pandai menjaga selera majikannya.
Itu pesan ketua bibik masa bibik kat agensi dulu.

Bilangnya kalau bibik enggak bisa memasak yang enak-enak, harus saja dihantar pulang ke seberang.
Waduhhhh.. Bikin bibik takut saja~

Makanya bibik harus masak apa sahaja yang bisa membuatkan perut En Zul bahagia.
Hahahaa..

Ok-ok, hari ni nak masak Ayam Goreng Pandan. Daun pandan bibik suruh je En Zul cantas kat belakang ofis dia. En Zul kan suka berkebun kat belakang ofis tu. Macam-macam ada.. Kadang-kadang serai pun bibik rembat kat kebun tu. Tak sempat nak tunggu serai membesar dah jadi mangsa cantas. Huhu..



Bahan-bahan :
  • 3 ketul ayam (potong kecil lebih kurang saiz ibu jari tangan aku. Haa.. Boleh agak tak macamana saiznya? Hahaha...)
  • 2 helai daun pandan (dikisar, tapis dan ambil air pandannya)
  • *1 sudu besar ketumbar
  • *1 sudu besar jintan manis
  • *1 sudu besar jintan putih
  • *1 cm halia
  • *3 biji bawang merah
  • *3 biji bawang putih
  • *5 batang serai
  • *6 batang akar daun ketumbar (basuh dahulu pasir kat akar tu)
  • Garam dan perisa
  • Gula (maafin dong.. Bibik lupa taruk. Hish, pelupa betul bibik ni. Selalu saja terkenang kampung halaman semasa memasak. Kah~)
  • 3 sudu serbuk kari ayam
  • 1 sudu besar serbuk kunyit
  • Daun pandan untuk membalut (ikut suka banyak mana)
  • Toothpick untuk lekatkan daun pandan (pastikan yang belum guna lagi. Kalau sudah guna jangan recycle. Enggak elok dong. Jangan guna staple. Nanti ada yang mati tertelan dawai kokot)


Cara-cara :

  • Bersihkan ayam dan potong kecil. Perap ayam dengan garam, serbuk perasa, gula, serbuk kari dan kunyit.
  • Blend semua bahan yang bertanda *. Jangan taruk banyak air. Agak-agak 1/2 cawan je dah cukup.
  • Gaul ayam, bahan yang sudah diblend dan air pandan yang ditapis. Perap selama 1/2 jam atau lebih.
  • Balut ayam dengan daun pandan. Ikut suka la nak balut macamana pun. Nak balut style ketupat pun boleh, nak ikat pun boleh, nak gulung-gulung tebal pun boleh. Asalkan guna daun pandan. Jangan guna daun pisang, nanti nama resepi pun kena tukar jugak jadi Ayam Goreng Daun Pisang.
  • Dah balut, cucuk dengan toothpick untuk elakkan ayam terkeluar dari daun pandan.
  • Goreng sampai ayam masak. Ada setengah resepi yang kukus dulu baru goreng. Bibik tak tahu apa fungsinya kukus itu. Jadi bibik yang pemalas ni terus goreng saja ayamnya. Janji rasanya sedap. Tak gitu En Zul??? Hehehee...


Bibik balut aje ikut cara bibik.
Asal ada ayam, ada daun pandan, ada toothpick, siap!
Sungguh tiada seni balutan ayam ini.
Banyak ni je yang mampu bibik balut.
Selebihnya bibik campak je dalam kuali dan goreng ajeeee tanpa balut!
Hahaha.. Pemalas kan bibik ni? =)

Komen En Zul : Kenapa letak ayam ni dalam bekas hijau? Lain kali letak la dalam bekas putih, baru la timbul kaler hijau daun tu.

Eh eh? Banyak bunyik pulak orang tua ni. Aku gigit anu kau tu kanggggggggg...


Wangi gile bau ayam ni. Bau daun pandan pun kuat.
Daun fresh la katakan....
Sampaikan ada budak lalu kat tepi dapur bibik sambil cakap, "Sedapnya bau ayam. Sape yang masak ni?"
Gue! Gue! Gue yang masak!!!!


*Sebenarnya aku shopping pakai credit card En Zul petang tadi. Tu yang beriya aku masak lauk malam ni. Haahahahaaaa... Ampun, bossss!!!

2 comments:

  1. Salam..1 st time cikwan sampai blog akak ni..tercari2 resepi ayam pandan ni... =)terjumpa kat sini..nanti cikwan nak cuba buat... tq for sharing & salam kenal drpd cikwan

    ReplyDelete
  2. Salam. Thanks cikwan sudi lawat blog ni. try la resepi tu. klu tak sedap, sori byk2.. akk pun just try suka-suka je =)

    ReplyDelete