Wednesday, September 7, 2011

From My Kitchen : Kuah Lodeh & Kuah Kacang

Sayur Lodeh Chempaka Merah

Assalamualaikum..

Wahhh..... Sejak bila pulak aku pandai bagi salam bila start taip entri ni? Mungkin sejak ada iklan 'Ustazah Pilihan' kat Astro, aku mula la berangan nak jadi finalis program realiti tu.

Suara macam petir, muka ganas macam Taliban, kau ada hati nak masuk Ustazah Pilihan? Boleh blahhh!!

Malam tadi aku masak sayur lodeh dengan kuah kacang. Cadang nak masak sambal ikan bilis sekali, tapi vitamin 'M' aku tiba-tiba je bermaharajalela!

Jadi, sayur lodeh dan kuah kacang je la yang siap. Tapi gambar kuah kacang aku malas nak upload. (betapa kuatnya efek vitamin M aku tu!)

Ok, kita mulakan memasak sayur lodeh dulu ye.




Bahan-bahan:

(menumis):
- bawang merah*
- bawang putih*
- udang kering*
- serai (titik)
- daun limau purut
- minyak untuk menumis

*bahan diatas hendaklah ditumbuk menggunakan penumbuk pakcik Uchop Wilcha sampai sederhana lumat ye.

bahan lain :

- sayur kacang panjang
- carrot
- sengkuang
- suhun (rendam)
- fucuk (rendam)
- tauhu (goreng & potong kecil²)
- tempe (goreng & potong kecil²)
- udang fresh (optional)
- santan
- serbuk kunyit
- garam secukup rasa

*nak guna kobis pun boleh. rumah aku setakat 4 orang je yang nak makan, tambah lak si Ika yang aneroxia tu tak banyak makan, maka sayur yang aku guna cukup la sekadar 3 jenis. Campur tauhu, tempe, fucuk & suhun, berlambak jugak la dalam periuk aku tu.



Cara-cara :
- panaskan minyak dalam periuk.
- tumis bahan menumis sampai naik bau.
- masukkan bahan-bahan lain sampai masak.
- pastikan santan tak berketul.







Baik puan-puan sekalian. Mari kita beralih ke resepi yang seterusnya. Kuah kacang.
(tangan dan suara haruslah dikepit seperti Chef Wan)





Bahan-bahan :

(menumis) :
- Bawang merah*
- Bawang putih*
- Udang kering*
- cili kering (potong & rendam dalam air panas dulu)*
- serai (dititik)
- halia (dititik)
- lengkuas (dititik)
- minyak untuk menumis

*bahan-bahan ini di blend sampai hancur ye. Ingat, bahan-bahan nye yang sampai hancur. Bukan blender yang hancur!


Bahan lain :
- kacang tanah (digoreng, buang kulit, blend separuh hancur. Nak beli yang dah siap blend pun ok je... Kalau kau kaya sangat, kau gunalah kacang badam ke, hazelnut ke, pecan ke...)
- Gula pasir
- Gula merah (gula melaka / gula kabung pun ok. pastikan cairkan dulu & tapis sebelum masuk ke dalam periuk)
- asam jawa (optional)
- garam secukup rasa


Cara-cara :
- panaskan minyak dalam periuk
- masukkan bahan menumis. masak sehingga naik bau dan cili masak.
- masukkan kacang tanah yang dah digoreng dan di blend tadi.
- masukkan air sikit supaya tak kering & hangus.
- masukkan gula pasir dan gula merah yang dicairkan tu. (Gula merah ni wajib tau.. Sebab ia menambahkan rasa manis yang sungguh enakkkkkk pada makanan... Terbukti juga untuk masak sambal tumis.)
- masukkan garam & air asam secukup rasa. Kalau tak suka air asam, tak payah masuk. Kau rendam je kaki kau yang masam tu sebagai bahan pengganti. Kahhhh!

No comments:

Post a Comment