Sedap sangat dia masak.
Biasalah, orang nogori la katakan!
So, malam ni aku nak masak lauk ni.
Bukan ikut cara mak aku.
Tapi ikut cara Emy.
Ntah apa rasanya, lantak!
Ok, mula-mula kita pergi ke bahan-bahannya :
- Ayam
- cili api
- kunyit hidup
- serai
- santan
- garam & perasa
* Cili * Kunyit Hidup * Serai * Apa jenis cili pun boleh, asalkan pedas. |
* Ayam * Nak guna itik ke, puyuh ke, ayam belanda pun boleh! |
* Kentang * Nak taruk ubi kayu pun ok, asalkan bukan French Fries! |
* Santan * Lagi pure, lagi sedap! |
Tumbuk cili & kunyit. nak taruk garam siap-siap pun boleh. Serai kasi titik je |
Haaa.. ni adalah bangsa PEMALAS nak tumbuk cili. Tumbuk sampai lumat, hokeh! |
Bahan perasa kena taruk tinggi supaya tidak dijadikan bahan permainan anak dara aku. |
Dah siap tumbuk, masukkan bahan kedalam periuk Santan, serai, garam. Masak sampai masak. Faham? |
Ok, jangan lupa garam dan perasa Kalau termasin, tambah je air. Hahaha... |
Sebelum terlupa, masukkan French Fries tadi Eh, silap! Masukkan kentang. Tunggu sampai kentang & ayam masak. |
Tadaaa~ Dah siap. |
Insya Allah lauk yang tak sedap tu akan jadi sedap......
p/s : perkara yang aku tak suka bila ada aktiviti tumbuk menumbuk ni adalah ..............
Tangan jadi pijar sebab tumbuk cili Ni lengan aku ye, bukan PEHA! |
No comments:
Post a Comment