Edisi malas masak.
Tapi mengenangkan perut gajah aku lapar, so usahakan jugak untuk buat dapur berasap & perut berisi.
Last week aku masak sayur broccoli+asparagus untuk jamu Pinat (makjang) sekeluarga makan.
Aku tengok anak Pinat (Irsyad) suka makan broccoli.
Then kitorang pegi IKEA aku order 1 bowl je broccoli. Kesian kat Irsyad sebab dapat makan sikit je broccoli tu.
Sorry ye my dear Irsyad..... Nanti Makngah belanja lain.
Sebab aku pun tak puas makan sayur broccoli kat IKEA, maka edisi malas aku berciri kan sayur broccoli.
Aku buat broccoli with mushroom cheese soup & garlic bread.
Sebab aku malas sangat-sangat, so resepi aku pun simple2.
Broccoli with mushroom cheese soup & garlic bread.
Garlic Bread
Bahan-bahan :
- Roti putih (potong 3 - kalau malas sangat tak yah potong)
- 2 ulas bawang putih (kalau lagi malas, boleh pakai garlic powder)
- Parsley
- Butter / marjerin
- Garam (aku tak masuk sebab aku pakai marjerin - memang dah masin)
Aku pakai daun parsley ni je.
Cincang bawang putih.
Campur dengan daun parsley dan marjerin.
Sapu adunan marjerin pada roti.
Bakar 10min dengan suhu 150*celsius.
Aku guna api atas-bawah. Lepas 5 min aku guna api atas je.
Bakar sampai roti rangup dan brown.
Mushroom Cheese Soup
Bahan-bahan :
- Broccoli
- Mushroup Cheese Soup instant Kimball/Vono
- (See? Aku malas so pakai instant soup je. Jadah sangat nak masak sendiri mushroom soup ni. Kau hengat senang nak buat mushroom soup? Nak kena tumis-tumis mushroom, nak kena blend2 segala benda, siap pakai cream untuk buat soup. RENYAH! So kalau dah nama pemalas, sila pakai sup segera je. Murah, cepat dan sedapppp!)
- Cheddar Cheese parut - optional
Cara-cara :
- Steam broccoli sampai lembut.
- Bancuh serbuk mushroom cheese soup Vono dengan air panas. Ikut la bape paket nak guna, bergantung pada bape banyak broccoli dan roti yang nak dimakan tu. Jangan bancuh cair sangat.
- Campurkan soup dengan broccoli.
- Parut cheddar cheese kat atas sayur broccoli.
No comments:
Post a Comment