Kat rumah ni yang hantu laksa si Ika dan En Zul. Memang sebijik betul genetik diorang anak-beranak. Kalau jumpa la orang jual laksa, kompem berhenti menyinggah membeli laksa. Be it laksa Kedah, Laksa Langkawi or Laksa Penang, mesti licin diorang makan. Cuma laksa Sarawak dan Laksa Johor je yang diorang kurang gemar. Lain pulak dengan Aleeya. Dia tu susah sikit nak makan benda-benda ni. Tapi bila dia tengok orang lain makan, dia pun nak makan jugak (dia kan tak boleh tengok orang lain makan). Cuma dia mintak laksa, kuah laksa dan telur rebus je. Bahan-bahan lain (especially sayur laa...) mesti tolak tepi. Kadang-kadang aku ni zalim. Bila dia cakap tak nak sayur (means bawang, timun & salad) memang la aku tak letak. Tapi aku gantikan dengan daun kesum kat dalam kuah tu. Hahaha!!
Ok, stop. Cukup-cukup cerita pasal anak beranak. Sambung esok-esok je cerita pasal anak dan laki kau tu. Tajuk entri pasal resepi, tapi pung-pang pung-pang cerita pasal anak & laki kau. Apa kes?
Ni resepi Maklang. So kredit pada mak sendiri =)
Bahan-bahan :
- Ikan sardin (500g - bersihkan isi perut dan rebus)
- Laksa (rendam 1 jam, pastu rebus sampai lembut. Aku guna jenama EKA)
- Cili boh / giling (dalam 5 sudu besar. Kalau nak pedas, boleh lebih kan)
- Daun kesum (aku guna 3-4 tangkai je)
- Bunga kantan (4 kuntum - hiris halus)
- Belacan (saiz lebih kurang 2 inci - bakar dulu)
- Asam keping (4-5 keping)
- Telur ayam (rebus)
- Limau nipis
- Timun (hiris)
- Bawang besar (hiris)
- Cili merah / cili api (optional)
Cara-cara :
- Bersihkan ikan sardin. Rebus ikan (air jangan banyak. Asal ikan tenggelam dalam periuk je). Agak-agak bila dah mendidih, tutup api dan sejukkan dulu. Tak perlu rebus lama, sebab ikan ni sekejap je dah masak.
- Bila dah sejuk, asingkan ikan dari air rebusan. Air rebusan jangan dibuang.
- Asingkan isi ikan. Tulang, kepala dan sirip ikan taruk tepi dulu. Boleh jugak kalau guna ikan lain (kembung/mabong), tapi isi ikan tu tak semanis ikan sardin la. Cuma masalah ikan sardin ni, dia ada sisik keras kat bahagian ekor. Lepas rebus, sisik tu senang sikit nak dibuang. Satu lagi, ikan sardin ni ada tulang halus kat tengah-tengah sepanjang isi ikan tu. Kena hati-hati semasa melakukan pengasingan isi ikan tu ye.
- Blend isi ikan (aku tak blend, just hancurkan secara manual - guna tangan. Lagipun kalau guna tangan ni, senang nak cari tulang yang tertinggal dalam isi ikan tu). Terpulang la. Kalau nak buat kuah cair, blend kan je. Senang. Kalau hancurkan guna tangan, kuah akan jadi pekat sikit laaa.
- Tulang, kepala dan sirip ikan tadi, blend dengan menggunakan air rebusan. Tujuannya nak dapatkan rasa manis ikan tu. Aku blend je dengan kepala ikan tu sekali. Lagiiiiiii terangkat rasa manis ikan tu. Jangan nak rasa geli, hokeh? Kepala ikan berkhasiat, penuh dengan omega 3, bla bla blaaaa....... (tetiba terasa teringin nak makan kari kepala ikan. Hehehe..). Ulang blend dengan menggunakan air rebusan atleast 2-3 kali sampai tulang jadi putih. Maknanya semua khasiat dan rasa ikan tu dah selamat di blend tadi.
- Lepas dah siap blend, masukkan ke dalam periuk dan campurkan sekali baki air rebusan tadi. kalau pekat, tambah air sikit sampai rasa pekat tu menepati citarasa tekak masing-masing. Rebus sampai mendidih. Resepi ni tak payah nak tumis-tumis macam kat resepi lain. Kena tumis guna bawang & serai segala bagai. Ni resepi simple. So campak je semua ke dalam periuk.
- Masukkan garam, daun kesum, asam keping, belacan dan cili boh. Biar mendidih / masak. Pastikan rasa masin dan masam tu sekata. Kalau termasin, tambah je air derrrr...
- Laksa yang dah direbus tadi, di masukkan ke dalam mangkuk. Tuang kuah yang mabelessss tadi tu, then tabur sayur (bawang & timun. Nak taruk salad/daun selom pun boleh). Jangan lupa taruk cili merah, telur rebus dan asam limau. Perghhhhh... Sedap!
Ni kuah yang siap di masak. Isi ikan masih kelihatan kan? Sebab isi ikan aku tak blend. Cuma tulang, sirip dan kepala ikan je yang aku blend. Konon-konon perasan sedap la buat macam ni.
Sekali Ika cakap, "kakak suka hirup kuah dia je. Yang isi ikan ni kakak tak suka..."
Cis! Kalau aku tahu, aku blend je semua tu. Tak payah ada isi ikan. Biar cair je kuah tu.
Kuah ni tak merah sangat sebab aku tak letak banyak cili boh. Sebab anak-anak tak boleh makan pedas.
Hmmm.. Aku pun tak boleh jugak. Hihihiii.....
Siap dihidang & selamat menjamu selera =)
No comments:
Post a Comment