Sunday, October 23, 2011

From My Kitchen : Seafood Popia

Lepas entri masak lasagne, tangan mula gatal-gatal nak masak popia pulak.
Alang-alang bahan popia dah ada, tunggu apa lagi?

Buat bahan untuk jadi entri la kan?
Hakhakkk..

Ok, jom masak popia!
Harap-harap menjadi la popia ni..




Bawang merah & bawang putih untuk menumis



Sayur campur. Kalau tak suka sayur ni, boleh guna tauge & sengkuang.



Udang yang sudah dibuang kulit.



Crab stick. Hiris nipis-nipis dan memanjang.



Yang penting, kulit popia.


Ok, ini adalah cara memasak popia simple.
Jom lihat cara-caranya :




Tumis bawang merah & bawang putih sampai naik bau.
Nak masukkan udang kering yang ditumbuk pun boleh, lagi sedap!



Masukkan sayur campur.



Masukkan udang yang sudah dipotong kecil-kecil. Untuk jimat.....
Tapi kalau udang banyak, masukkan je sekor-sekor!



Masukkan garam & serbuk perasa (stock ayam).



Masukkan telur ayam.
Masak sampai sedikit kering.



Ambil sekeping kulit popia. Renjis sedikit air supaya kulit jadi lembap.
Isikan 1 sudu inti popia, dan taruk kepingan crab stick yang dihiris kat atas inti.



Gulung popia dengan kemas. Pastikan kulit popia tak koyak.
Sapukan telur putih pada hujung kulit popia sebagai 'gam'.



Gulung sampai inti habis. Sedia digoreng.
Popia ni aku hold dulu dalam esbok. Esok pagi baru goreng untuk En Zul.
Harap-harap En Zul suka dengan popia ni =)




No comments:

Post a Comment