Dari sebelum dia bersalin, sampai la dah nak masuk kerja, dia asyik mengajak aku dan family ke rumah dia.
Memandangkan hari ni adalah 30 Syawal, maka aku bercadang memilih rumah Nazihah sebagai Rumah Penghujung Syawal. (Tahniah, Ziha! Rumah anda terpilih!)
Pasni dah habis raya. So, jangan mimpi la nak pergi beraya rumah orang lain kan?
Tunggu Hari Raya Haji pulak la nampak gayanya baru nak merasa open house lagi.....
Masa tu juadah mesti banyak yang berasaskan lembu.
Raya Korban la katakan.
Itupun kalau ada orang yang buat open house yang nak menjemput kau, Yati oiiiii.....
Masa kat ofis, seperti biasa kena la bercerita dengan kawan-kawan ofis.
Aku : Ain, malam ni I pergi rumah Ziha.
Ain : Kenapa?
Aku : Dia jemput I datang.
Ain : Aik, u sorang je ke? Kenapa mesti u?
Aku : Sebab dia memang nakkkkk sangattttt I datang rumah dia.
Ain : ........... *diam*
Hehe.. Jeles la tuh! :p
Lepas balik kerja, aku ke Tesco untuk beli sedikit barang. Cadangnya nak buat Puding Roti Kastard.
Ye la, takkan aku nak datang rumah dia tanpa bawa apa-apa buah tangan kan?
Orang berbudi, kita berbahasa.
Orang memberi, kita merasa.
Tapi kalau orang memberi, dan asyik kauuuuu je yang merasaaaa....
Memang nak makan pelempangggggg!!!
(macam pernah ada pengalaman, je? Hahahaa..)
Ok, mari kita mula memasak!
Bahan-bahannya :
Bahan A
- Susu segar
- Roti (Gardenia / high 5)
Bahan B
- 2 sudu Gula halus
- 2 sudu butter / marjerin (cairkan dulu)
- 2 biji telur ayam
- 1 camca esen vanila
- 1 sudu tepung jagung
Bahan C
- 1 tin susu cair
- 2 sudu gula pasir
- 2 sudu tepung kastard
Cara-cara :
Hancurkan roti ke dalam loyang yang sudah digris dengan marjerin/minyak |
Masukkan susu segar dan kismis/buah-buahan kering. Nak lebih sedap, campurkan kacang walnut / pecan. |
Cairkan butter / marjerin |
Masukkan gula pasir |
Masukkan garam sedikit, biar ada rasa lemak-masin-manis :) |
Telur mesti 2 yeee... :)) Kalau tak ada 2 biji, rasanya macam tak sedapppp je.. Hekhekhekkkk... |
Campurkan butter yang dah cair tadi tu |
Esen vanila |
Tepung jagung |
Campurkan adunan ke dalam loyang |
Untuk sos kastard, senang je nak buat. Kalau fail jugak, kau hempuk je lesung batu kat kepala kau! Kompem lepas ni jadi pandai.
Masukkan gula pasir |
Masukkan pula susu cair. Tak ada susu cair, masukkan je susu ibu. Terbaik untuk anak-anak & suami :) |
Masukkan pula tepung kastard. Kacau sampai semuanya sebati dan tepung tidak berketul. Masak di atas api yang perlahan. Pastikan sentiasa kacau supaya sos tidak berketul. |
Sentiasa pantau puding yang dibakar dalam oven. Jangan sampai hangus. Macam yang ini, pengembangan amat berjaya! |
Memperkenalkan.... Puding Roti Kastard! Tapi sos kastard tak curah lagi. Hehee... |
Menarik tak? Selamat mencuba! |
Untuk resepi ni, masa yang diperuntukkan cuma 30-45 minit je.
Tapi sebab aku asyik snap pic je, maka masa yang singkat tu dah drag sampai ke 1jam 30 min!
Gila nak bergambar punya pasal!
Hahaha.....
Nasib baik puding ni menjadi, walaupun ianya adalah percubaan pertama :)
Kalau tak jadi puding ni, memang malang nasib aku.
Dah la membuang masa sibuk nak ambil gambar, alih-alih bukan je buang masa nak ambil gambar, tapi puding pun selamat kena buang sebab tak menjadi!
Tapi kali ni memang bernasib baik sebab puding jadi dengan jayanya!
Boleh bukak kedai roti la macam ni :)
Perasan.
Boleh blahhhh!
Lepas dah packing dalam tupperware, puding ni di beri kepada Nazihah.
Thanks, Ziha.. Sebab sudi jamu I & En Zul makan nasi ayam kat umah U.
Sedap nasi ayam U. Boleh la masakkan lagi untuk I...
Lagipun, tupperware puding I tertinggal kat rumah U kan?
Boleh la u masak & isi dalam tupperware I tuuuuuuu....
Melampau aku, kan!
Hahahahahaha......
No comments:
Post a Comment