Monday, July 4, 2011

From My Kitchen : Edisi Malas

Minggu lepas En Zul outstation lagi.
Bosannnnn…..

Tambah pula, Maharaja Lawak dah habis.
Memang bosan malam minggu lepas tanpa apa-apa aktiviti yang menarik.

Sedang aku tengok tv, tetiba aku terfikir nak memasak.

Menu?
Confirm yang paling mudah, kan?
Hahaha...

Ok, menu malam ni adalah Puding Kote.

Eh, macam pelik je menu tu.
Opppsss.. typing error!
Puding Koktel.
Hehehe…

Baiklah, mari kita mulakan.

Bahan-bahan :

-         Agar-agar
-         Gula pasir
-         Air
-         Buah-buahan koktel dalam tin (nak guna yang fresh pun boleh. Cuma rajin atau malas nak kupas je.)
-        Susu cair

Cara memasak :
Sila rujuk buku masakan.
Eh, silap!
Sila rujuk gambar dibawah ye.




ni bukan uban sape-sape.
ni agar-agar versi lama.
versi baru orang pakai serbuk @ gelatin je.


Gula pasir


Air.
Bukan air zamzam, bukan air mata air.
Air je.


Buah koktel dalam tin.
Apa jenama pun boleh.



Susu cair.
Dah terang-terang tulis.
Sapa tak tahu memang bangang.



Rebus agar-agar dan gula sampai cair



Yang ni dah masuk buah-buahan dan susu.



Hasilnya.



Jeng..jeng..jeng….
Siap!
Selamat menjamu selera

No comments:

Post a Comment